Folkeskoleelever bliver undervist i god digital adfærd

Hvordan holder man en god tone, når man kommunikerer digitalt? Og hvor går grænsen for, hvad man skal acceptere? To vigtige spørgsmål, når det kommer til børn og unges digitale færden. Folkeskolelærer i Randers sætter fokus på emnet og hjælper de unge med at navigere digitalt. Det ser de som en vigtigt indsats for at sikre elevernes trivsel.

”Sociale medier fylder utrolig meget for vores børn og unge. Og samtidig kan de have stor indflydelse på deres trivsel og koncentrationsevne. Derfor er det så vigtigt, at vi klæder vores elever på til at kunne begå sig i de mange digitale universer. Vi har truffet et helt bevidst valg om at være en mobilfri skole, men vores elever færdes selvfølgelig stadig på sociale medier, når de får fri, og derfor er det vigtigt, at vi også sætter fokus på emnet,” fortæller Eva Jensen, der underviser mellemtrinnet på Grønhøjskolen i Randers.

På Grønhøjskolen i Randers er god digital adfærd et vigtigt tema, der løbende bliver sat fokus på – særligt på mellemtrinnet, hvor eleverne er på vej mod teenageårene. Underviserne holder sig derfor orienteret om, hvilke nye sociale medier der kommer til og hvordan de fungerer.

”I undervisningen taler vi med eleverne om, hvad man kan på de forskellige medier, hvad man gør, hvis man oplever noget grænseoverskridende og hvordan man holder en god tone og et godt sprog. Skriften er fastholdt og samtidig kan skriftsprog nemt komme til at virke hårdt, fordi man ikke kan afkode ansigtsudtryk,” siger Eva Jensen.

Et samarbejde mellem skole og hjem

”Elevernes digitale adfærd er et emne, vi skal tage hånd om og styre i fællesskab. På Korshøjskolen har vi haft gode erfaringer med at inddrage forældrene i arbejdet med at sætte fokus på, hvad man skal være opmærksom på, når man bruger de digitale medier. Vi ser det som en fælles opgave mellem skole og hjem, fordi det giver noget ekstra, når de voksne er sammen med barnet om opgaven,” fortæller Christina Kjærsgaard, der er lærer på Korshøjskolen.

For små tre år siden blev Christina Kjærgaards dengang 4. klasse udnævnt til en af de ti WiFive-flagskibsklasser – et samarbejde mellem TDC og Danske Skoleelever med fokus på digital dannelse. Tidligere på foråret blev klassen endelig WiFive-ambassadører. WiFive-forløbet indeholder en række værktøjer, øvelser og forløb, som man kan inddrage i undervisningen.

”Det er så vigtigt, at vi har fokus på elevernes digitale adfærd og hjælper dem med at sætte nogle retningslinjer for, hvordan de kan agere digitalt. Det er et element, som har stor betydning for elevernes trivsel. Ting bliver delt så hurtigt, og man kan ikke bare lige trække noget tilbage, når først man delt det. Her hjælper det meget med konkrete forløb og øvelser, som vi kan gøre brug af sammen med eleverne,” siger Christina Kjærsgaard.

Foruden WiFive kan skolelærer og forældre også hente inspiration til arbejdet med digital dannelse og adfærd på medierådets hjemmeside her: https://www.medieraadet.dk/medieradet/digitaldannelse/digitalgenial