Fra børnetandplejen til DM i Skills

22-årige Omaira Rayeq arbejder til dagligt i børnetandplejen på Thors Bakke. Hun er ved at uddanne sig til klinikassistent, og så var hun med til DM i Skills 2023 for at fortælle om uddannelsen. Det handler blandt andet om at være et skridt foran.

Omaira Rayeq (midt i billedet i blåt) fortæller interesserede om uddannelsen til tandklinikassistent. Foto: Randers Kommune.

I begyndelsen af februar 2023 var der fyldt med unge mennesker og uddannelser til DM i Skills i Fredericia. Her kunne alle interesserede få konkret viden om de mange erhvervsuddannelser, mens 300 studerende deltog i konkurrencer indenfor deres fag.

Et skridt foran
Tandplejen i Randers Kommune var med for at fortælle nysgerrige unge om uddannelsen til klinikassistent. Her udbredte Omaira Rayeq kendskabet til uddannelsen og fik også ryddet nogle af misforståelserne af banen.

”Mange af de unge er ikke inde i, hvad arbejdet går ud på. Det var dejligt at kunne stå frem og sige, at jeg virkelig godt kan lide min uddannelse og arbejdet. Mange tror f.eks. ikke, at man er med til kirurgiske indgreb, rodbehandlinger og den slags,” forklarer Omaira Rayeq.

For hende er arbejdet som tandklinikassistent spændende, fordi man hele tiden skal være et skridt foran og afhjælpe tandlægen, fortæller hun:

”Det er lige mig at skulle en masse forskellige ting, at skulle være et skridt foran tandlægen, så man kan hjælpe i behandlingen. Nu er jeg i børnetandplejen i Randers Kommune. Jeg har tidligere været pædagogmedhjælper, så det betyder meget for mig, at jeg kan være der for børnene og følge dem. Det brænder jeg for.”

En attraktiv uddannelse
DM i Skills blev afholdt første gang i 2011 for at gøre opmærksom på de mange erhvervsuddannelser. Her får de besøgende skoleelever mulighed for at afprøve forskellige fag og tale med nogle af de unge, der studerer.

Det arbejde er meget vigtigt at bakke op om, siger overtandlæge ved Randers Kommunes tandpleje, Lars Høvenhoff:

”Vi stiller selvfølgelig med en elev til Skills. Det er vigtigt at støtte op om uddannelsen og vise, hvor attraktivt jobbet og tandklinikassistent-uddannelsen er. Derfor er det også dejligt at opleve, hvordan de unge har spurgt ind til uddannelsen og fået mere viden om alle de spændende opgaver, der ligger i at være tandklinikassistent.”

Tandklinikassistenten skal have overblik, psykologisk sans og praktisk håndelag. Evnen til at samarbejde og kommunikere er også vigtige kompetencer.
Som tandklinikassistent har du en meget vigtig funktion på tandklinikken og et job med mange meget varierende opgaver. Det er i høj grad dig, der får hverdagen på klinikken til at hænge sammen og patienterne til at føle sig godt tilpas.

Fakta

  • Der findes ni udbydere af tandklinikassistentuddannelsen fordelt over hele Danmark.
  • Tandklinikassistentuddannelsen er bygget op på samme måde som de fleste andre EUD-uddannelser med grundforløb 1 og 2 og derefter oplæring i en tandlægeklinik på hovedforløbet.
  • Uddannelsen varer 3,5 år inkl. grundforløbet. Eleven er 2,5 år på klinikken.
  • Der er i alt 14 skoleuger.
  • Tandklinikassistenter arbejder på private tandklinikker og i den kommunale tandpleje.