Fra ledig til social- og sundhedshjælper

Torsdag 30. september dimitterede det første hold social- og sundhedshjælpere, der startede uddannelsen med det afklarende forløb for ledige, Før-SOSU, i Randers Kommune.

De 10 nyuddannede SOSU-hjælpere foran SOSU-skolen i Randers. Foto: Randers Social- og Sundhedsskole.

De ti nyuddannede elever startede for to år siden som ledige på det såkaldte Før-SOSU-forløb, og har nu taget en uddannelse som social- og sundhedshjælpere.

I 2019 blev Helle Kathrine Koch arbejdsløs efter at have arbejdet i butik i 34 år, og efter at have læst om tilbuddet tog hun kontakt til sit jobcenter og startede på Før-SOSU.

"Jeg ville gerne prøve noget nyt, og jeg ville ikke bare gå i stå, så jeg begyndte at søge inden for faget og arbejdede som afløser på et plejecenter i en ferieperiode. Det har været rigtig godt at tage uddannelsen, og jeg er glad for at have lært den faglighed og de kompetencer, som faget kræver," siger Helle Kathrine Koch.

Før-SOSU er et samarbejde mellem Randers Social- og Sundhedsskole og Randers Kommunes Omsorgsforvaltning og Jobcenter Randers. Projektet indebærer, at jobsøgende i Randers kan komme i et afklarende forløb og fortsætte på uddannelsen som social- og sundhedshjælper eller assisent.

Siden det første forløb i 2019 har skolen og Randers Kommune sat flere forløb i gang og direktør på Randers Social- og Sundhedsskole Maria Dyhrberg Rasmussen kalder Før-SOSU en succes med flere gevinster for både elever, skole og kommune.

"Før-SOSU er en rigtig god vej ind for ledige og brancheskiftere, som gerne vil arbejdet inden for social- og sundhedsfaget, og det her forløb er et godt eksempel på det gode samarbejde, vi har med vores samarbejdskommuner om at rekruttere elever og medarbejdere til et meget vigtigt fag. Derudover oplever vi, at eleverne på Før-SOSU gennemfører uddannelsen med et højt engagement og at de kommer ud med en høj faglighed i rygsækken, når de er færdiguddannet," siger hun.

Vedtaget i Byrådet

Uddannelsesprojektet blev vedtaget af Randers Byråd i september 2019. Borgmester i Randers Kommune, Torben Hansen, glæder sig over, at det fælles tiltag skaber en mulighed for brancheskift og samtidig bidrager til flere hænder på omsorgsområdet.

"Før-SOSU betyder, at flere bliver uddannet inden for SOSU-området. Og samtidig går de færdiguddannede direkte fra ledighed og til at besætte de vigtige SOSU-job," siger Torben Hansen.

Byrådet har bevilliget finansiering til, at projektet fortsætter de næste to år.

"Uddannelsesforløb af denne karakter bidrager til, at vi løser de store udfordringer med mangel på arbejdskraft nu og i fremtiden, og derfor er det positivt at projektet fortsætter. Jeg er taknemmelig for, at flere vælger at uddanne sig til et job, som gør en forskel for rigtig mange mennesker. Stort tillykke med uddannelsen til de nye social- og sundhedshjælpere," siger Ellen Petersen, formand for Beskæftigelsesudvalget i Randers Kommune.

Fakta om Før-SOSU

  • FØR-SOSU er et AMU-forløb for ledige over 25 år, hvor de kan prøve kræfter med SOSU-faget.
  • Forløbet består af to skoleperioder på Randers Social- og Sundhedsskole i cirka 30 dage afbrudt halvvejs af en praktikperiode på cirka 20 dage på et af kommunens plejecentre.
  • Umiddelbart efter AMU-kurset, får deltagerne efter evaluering af kommunen mulighed for en uddannelsesaftale og kan straks påbegynde en uddannelse som social og sundhedshjælper eller social og sundhedsassistent.
  • Under kursus modtager deltageren dagpenge, og under uddannelsen får de elevløn.
  • FØR-SOSU startede som et tilbud til SOSU-hjælpere, men udbydes nu også til assistenter i flere kommuner.