GAIA har jubilæum

GAIA Museum runder 20 år og GAIA Akademi 10 år. Det bliver blandt andet fejret med en jubilæumsudstilling. Seks af de første kunstnere på GAIA Akademi, der fortsat arbejder på akademiet, udstiller frem til lørdag den 12. november.

Læs om GAIA' s jubilæumsudstilling på detsker.dk

GAIA Museum – et særligt sted i Danmark
GAIA Museum Outsider Art blev grundlagt i 2002. Det er et særligt museum med fokus på outsiderkunsten, også kaldet Art Brut. I ord og billeder viser museet kunst skabt af mennesker, der befinder sig på kanten af en social normalitet og uden for den traditionelle, etablerede kunstverden. GAIA er det eneste specialmuseum i Danmark, der viser bredden inden for outsiderkunst og adskiller sig også fra andre museer ved både at have atelier, arbejdende værksteder, permanent udstilling af samlingen samt skiftende særudstillinger.

I dag består samlingen på GAIA Museum af værker fra hele verden. Nye kunstværker kommer til, ofte i form af donationer, eller i forbindelse med museets tre årlige særudstillinger, hvor udvalgte værker bliver indkøbt og optaget i samlingen.

På GAIA Museum defineres outsiderkunst mest af alt med den britiske kunstprofessor Roger Cardinals beskrivelse: ”Outsiderkunsten er et produkt af et autentisk skabelsesinstinkt. Den er fri for bevidst kunstfærdighed og har intet at gøre med akademiske standarder, men alt at gøre med lidenskab og lunefulde påfund”.

En arbejdsplads baseret på forskellighed
Siden grundlæggelsen har ideen været at drive et internationalt museum for outsiderkunst og en kulturvirksomhed med produktive og fantasifulde værksteder, hvor begge dele af organisationen viser, hvor mangfoldigt udtrykket er, og hvor høj kvalitet, der kan skabes af mennesker med særlige behov.

GAIA har gennem alle årene arbejdet på at nedbryde fordomme og skabe rum, så alle kan deltage både med deres kunstneriske virke og med alle former for kreativ produktion, salg og service, som hører til i en moderne kulturvirksomhed.

I dag består GAIA udover kunsten af en række arbejdende værksteder: GAIA Design, GAIA Grafisk, Rammeværksted, Kreativt værksted, Butik og Café GAIA Papaya. Medarbejderne på disse værksteder er mennesker med handicap, som arbejder i beskyttet beskæftigelse eller aktivitets- og samværstilbud.

GAIA Akademi blev grundlagt i 2012 med kunstatelier og særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse. I dag er der også en velbesøgt skoletjeneste, som tilbyder rundvisninger i hele huset. Ofte afrundes rundvisningen med en kreativ workshop, hvor Akademiets kunstnere instruerer grupperne i samarbejde med personalet.

Internationalt
GAIA Museum har en fornem position blandt de europæiske organisationer, gallerier, museer og samlinger, der arbejder med outsiderkunst. Museet er fast sekretariat for European Outsider Art Association, som har eksisteret siden 2009. Det betyder, at GAIA er med til at planlægge og afvikle årlige konferencer og arrangementer, som handler om at fremme outsiderkunsten og præsentere kunstnerne.

Læs mere på gaiamuseum.dk