GAIA-museum: Labyrintisk forestillingsevne og evindelig skabertrang

Ny særudstilling på GAIA Museum, som hylder den internationalt anerkendte Randers-kunstner Judith Damgaard Nielsen (1954-2019). Udstillingen består af værker fra forskellige perioder i kunstnerens karriere, der hver især bevidner den store skaberglæde og enestående kunstneriske forståelse for komplekse kompositioner, som kendetegnede Judiths kreative praksis.

Udsnit af Judiths maleri af Dronning Ingrid, der er blandt de udstillede værker på GAIA Museum

Som kunstner kan man ofte kun drømme om at få sine værker udstillet på gallerier verden over, men for Judith har det længe været en realitet: på tværs af landegrænser, kulturer og personlige baggrunde har hendes kunst berørt, vækket genkendelse og udfordret den måde, hvorpå vi ser os selv og hinanden.

Over sine mere end 20 år som elev på kunstskolen Bifrost udfoldede Judith sig ivrigt gennem forskellige kunstformer, såsom skulpturer, tryk og tegninger, men det var fremfor alt maleriet, der var hendes foretrukne udtryksform. Motiver som dyr og natur går ofte igen i hendes værker, men hun lod sig inspirere af næsten alt omkring sig, som på collageagtig facon blev sat sammen i farverige og forunderlige kompositioner.

Som det fremgår af værkerne i udstillingen, ændrede hendes formsprog sig gradvist i løbet af hendes kunstneriske karriere fra det figurative til det mere abstrakte, men hendes stil og tilgang til kunst forblev umiskendelig hendes egen.

"Vi er meget stolte af at kunne præsentere denne retrospektive udstilling og vil gerne give en særlig tak til Bifrost for at gøre udstillingen mulig samt til Judiths familie for deres velvilje," siger Anna Noe Bovin, leder af GAIA Museum og Akademi.

Der er fri entré til særudstillingen 'JUDITH', som har åben frem til 8. april 2020. I vinterferien vil der blive afholdt kreativ workshop for børn med inspiration fra udstillingen.

Fernisering finder sted lørdag den 11. januar 2020 fra klokken 13. Det er for 129 kroner pr. person muligt, at deltage i brunch i Café GAIA Papaya før ferniseringen fra kl. 10.30-12.30. 

Flere informationer bliver løbende offentliggjort på www.gaiamuseum.dk og www.facebook.com/GAIAMuseum.

GAIA på Lene Bredahls Gade 10 i Randers er europæisk sekretariat for outsiderkunsten med eget specialmuseum. Museet er drevet i samarbejde mellem mennesker med særlige behov og ordinært ansat personale.

GAIA Museum har en samling på over 500 værker af anerkendte danske og udenlandske outsiderkunstnere, som formidles gennem udstillinger, udgivelser og offentlige arrangementer.

I tilknytning til museet findes kunstskolen GAIA Akademi, der tilbyder den særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse (STU).