Godt for miljøet: Randers Kommune genbruger nu sine møbler

Som en af de første kommuner i landet genbruger Randers Kommune nu sine egne brugte møbler, og det tegner til at blive populært. Beskæftigelsesudvalget i Randers Kommune er begejstret.

Møbelcirklens logo. Grafik: Randers Kommune

Logo og lagerplads er klar, indretningen af showroom undervejs og i april er en platform til online internt salg af brugte møbler klar. Og dermed er der kun kort tid til, at Møbelcirklen går i luften. Den orientering modtog Beskæftigelsesudvalg på sit seneste møde. Og det skabte stor glæde i hele udvalget. For Møbelcirklen er et led i at række efter FN's 17 Verdensmål for en bæredygtig udvikling og kobler det med at skabe jobåbninger for mennesker på kanten af arbejdsmarkedet.

Møbelcirklen skal sikre, at møbler der ikke længere bliver brugt for eksempel på en skole, på et kontor eller andre steder på kommunens arbejdspladser, kan få nyt liv. Det kræver måske en ombetrækning, en lakering eller bare, at møblet bliver sat sammen med andre møbler og vupti har det nyt liv et andet sted i organisationen Randers Kommune. Og netop den cirkel, at gammelt kan bruges igen og shines op af medarbejdere, der ellers ikke har en plads på arbejdsmarkedet, det har Social- og Arbejdsmarked siden januar 2020 arbejdet ihærdigt på at få op at stå. Og nu godt et år senere er Møbelcirklen tæt på at gå i luften.

"Med Møbelcirklen er der tænkt nyt for at sikre, at vi i Randers Kommune fremmer genbrug og nedbringer vores aftryk på naturen. Møbelcirklen er udtryk for, at vi arbejder aktivt for at imødekomme FNs 17 verdensmål for en bæredygtig verden," siger Mark Sabro Gregersen, der er nyansat projektleder på Møbelcirklen og lige nu har travlt med at gøre showroom og lager klar til at modtage flere kunder. De første er allerede begyndt at kigge forbi på Mirabellevej, hvor Møbelcirklen er flyttet ind.

Møbelcirklen er den første af sin art i Danmark, som udelukkende og internt handler med genbrugte møbler. Den organiseres af Randers Kommunes arbejdsmarkedsafdeling, og derfor er det Beskæftigelsesudvalget, som netop har fået orienteringen om, at arbejdet med at skabe Møbelcirklen går støt fremad. Det medførte store smil rundt om udvalgets mødebord.

Næste skridt er en officiel åbning af Møbelcirklen - når det hele lige er lidt mere klar.

Fra den 1. april 2021 forventer Mark Sabro Gregersen, at de genbrugte møbler i Møbelcirklen bliver sat til salg i en intern webshop, hvor ledere og medarbejdere kan finde det inventar, de mangler til arbejdspladsen. Den lille rest af møbler, som ikke kan genbruges, bliver genbrugt på anden vis hos Randers Genbrugsplads.

Budgetaftalen 2021-2024, som i 2020 blev indgået mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og SF, afsatte 1 million kr. til opstart af Møbelcirklen, og 1. januar 2021 blev Mark Sabro Gregersen ansat som projektleder. Han har erfaring fra virksomheder, som netop arbejder med at genanvende og afsætte brugt kontorinventar, og han er glad for at lede det banebrydende projekt:

"Med erfaringerne fra branchen i bagagen kan jeg bidrage med en masse konkret viden til Møbelcirklen om mulighederne for genanvendelse og genbrug af kontorinventar samt opbyggelsen af vores handelsportal, lager- og logistikenhed og få samarbejds- og afsætningsmuligheder på plads," siger Mark Sabro Gregersen.

Sideløbende med Møbelcirklen har Randers Kommune indført en bæredygtig indkøbsstrategi for nye møbler, som også forpligter eksterne leverandører til at tænke bæredygtigt og cirkulært.