Hunde hjælper autister til at mestre social angst

I en time om ugen mødes en lille gruppe borgere med autisme med 4-5 besøgshunde for at gå en tur i Randers' gader og parker. Det gør de for at blive bedre til at mestre deres sociale angst.

De ugentlige gåture er en del at kurset Gå Dig Glad, som er social færdighedstræning for borgere med social angst. Kursets omdrejningspunkt er dog ikke undervisning, men derimod samværet med 4-5 besøgshunde fra Trygfonden. Hunde kan nemlig noget helt specielt; de får mennesker til at sænke paraderne, og det er hovedingrediensen, som får autisterne til at øve deres sociale færdigheder ude på gaderne, som de ellers helst holder sig fra.

Livet med autisme er ofte stressende. Ude i byen bliver man uafbrudt bombarderet med indtryk og valg, som man skal forholde sig til. Små dilemmaer, som de fleste mennesker navigerer i og træffer valg omkring hundredvis af gange hver dag, men som for en person med autisme kan fylde utroligt meget. Og det er hårdt. Derfor ser man ofte, at personer med social angst isolerer sig selv for omverdenen - både fordi det er lettest, men også fordi sociale situationer er meget udmattende for dem.

De firbenede i centrum

På kurset deltager 4-5 personer, som hver især bliver matchet med en hund, som de går med gennem hele forløbet. Og en kærlighed til de firbenede venner er gennemgående for alle deltagerne. "Hvis det ikke havde været for hundene, havde jeg ikke deltaget. Det er befriende, at vi ikke skal lære selvhjælpsteorier og lignende, men derimod bare skal gå med hundene og hygge os," fortæller Helle Carlsen, som er en af deltagerne. Alligevel er alle deltagerne enige om, at de har fået utrolig meget ud af de ugentlige møder. Med hundene som omdrejningspunkt, kommer deltagerne nemlig ud på gaderne og bliver øvet i de situationer, som ellers kan virke krævende eller uoverskuelige. Desuden bliver man øvet i at skabe relationer; både til dyrene, men i høj grad også til de andre kursister. Kurset skaber et trygt rum for mødet mellem ligesindede, der har udfordringer, som ligner ens egne.

"Jeg oplever, at med hundene som fælles omdrejningspunkt har borgerne med autisme mulighed for at udfordre deres angst i det sociale samspil. Derigennem øver de nye måder at håndtere den på. Hundene møder borgerne lige der, hvor borgeren er på det aktuelle tidspunkt og giver dem dermed en tryghed, som skaber grobund for udvikling," fortæller Charlotte Nørager Kjeldsen, Vært for Gå Dig Glad kurset og Mestringsvejleder i Randers Kommune.

Tag med holdet på tur

I videoen herunder kan du møde hundene og høre deltagerne fortælle om, hvorfor de synes, at det har været en succes at melde sig på kursusforløbet.

 

 

Hvis du selv har lyst til at blive en del at kurset, kan du kontakte Fremskudt Rådgivning i Autismeområdet, som har åbent tirsdage 13-16:30, og tager imod både personligt fremmøde, mails og telefonopkald.

Kontaktinfo

Markedsgade 16F, 1. sal, 8900 Randers C

61146939

Fremskudtautisme@randers.dk