Ingen PFAS ved badesteder i Randers Kommune

Randers Kommune har på baggrund af en henvendelse fra Miljøministeriet undersøgt badevandet i kommunen for PFAS. Medarbejdere fra Natur og Miljø har taget prøver fra Fussing Sø og ved Udbyhøj Strand og ved de to kontrolstationer ved Randers Roklub og Tronholmparken, og der er ikke ved nogen af målepunkterne fundet værdier af PFAS over detektionsgrænsen.

Den 17. juni 2022 modtog alle kommuner i Danmark et brev fra Miljøstyrelsen med en kraftig opfordring til at få taget prøver af PFAS i badevand i forbindelse med badevandskontrollen i badesæsonen. Baggrunden var, at Lemvig Kommune i foråret 2022 havde konstateret forurening med PFAS i og omkring Thyborøn, herunder høje koncentrationer af i havskum.

Styrelsen for Patientsikkerhed har vurderet, at badning i selve havvandet ikke udgør en sundhedsrisiko for de badende i forhold til eksponering for PFAS.

Miljøstyrelsen igangsatte undersøgelser på 50 udvalgte steder rundt om i Danmark for at afdække, om forekomsten af PFAS er en lokal problemstilling ved Lemvig, eller om det er udbredt flere steder i landet. Miljøstyrelsens prøvetagning har primært til formål at undersøge forekomsten af PFAS langs den danske kyst for at undersøge, om havet kan være en spredningsvej for PFAS.