Juleafslutning på tværs af generationer

Mandag d. 25. november besøgte børnene fra Tjærbyvejens vuggestue de ældre på Dronningborg plejecenter til julehygge, sang og musik. De fleste har mødt hinanden før, og både spændingen og glæden var stor.

De ældre, der er mødt op i brugerhuset på Dronningborg plejecenter, sidder afventende i rundkreds da seks vuggestuebørn i knitrende flyverdragter og nissehuer kommer ned af gangen. De ældre ved, at børnene kommer, for det gør de hver tredje uge og altid i forbindelse med "Aktiv Mandag", hvor de ældre dyrker motion. Alle har glædet sig, og man kan mærke den glæde, der spreder sig i lokalet fra både børn, ældre og personale, der tydeligvis alle har mødt hinanden før.

I fire måneder har plejecenteret og vuggestuen haft et samarbejde om at bringe de ældre og børnene sammen. De leger, synger og danser sammen, og det har ikke kun gjort plejecenterets motionshold populært hos de ældre, det er også smittet af på hobbyholdet, der bl.a. hækler dyr og legetøj, børnene kan lege med.

”Når de ældre er sammen med børnene, får de brugt sig selv på en helt anden måde end de plejer, og tit oplever vi, at de faktisk kan mere, når børnene er her. Det giver noget livsglæde at få besøg af de små, og det sætter også mange erindringer i gang, for eksempel de sange vi synger,” siger Susanne Jensen, SOSU Assistent på Dronningborg plejecenter.

Livsbekræftende julehygge

I dag skal der julehygges. Det er nemlig sidste gang inden jul, børnene kan besøge de ældre på plejecenteret. I løbet af formiddagen bliver der både sunget ”På loftet sidder nissen” og ”Søren Banjomus” og nissehuerne ryger kun af en gang imellem, bl.a. når den skal erstattes med ”Balder” i sanglegen om Balder, der kravler rundt på kroppen.

”Det er så bedårende og livsbekræftende at have besøg af børnene. Det er absolut en god ting” siger Anna-Lise Breiner, der er en af de ældre, der nyder godt af børnenes selskab.

Selvom det ikke er alle de ældre, der kan danse og synge lige meget med, nyder de alligevel samværet med de juleglade børn, der også har taget en julegave med til de ældre. Gaven – en juledekoration med julehjerter og stjerner – bliver efter meget hemmelighedskræmmeri afsløret og derefter præsenteret for de ældre, der selvfølgelig bliver meget glade for gaven.

”Det er bare så fedt at kunne bruge lokalsamfundet på den her måde, og man kan jo mærke, at de ældre suger det til sig, når vi kommer med børnene. Det er meget livsbekræftende at være med til, og vi er så taknemmelige for at have den mulighed,” siger Malene Schmidt Schiønning, der er pædagog i Tjærbyvejens vuggestue og initiativtager til samarbejdet.

Både Dronningborg plejecenter og Tjærbyvejens vuggestue håber at kunne fortsætte samarbejdet på den anden side af jul. Da SOSU Assistent, Susanne Jensen, spørger ud i lokalet, om de ældre synes, børnene må komme igen, er der ingen tvivl om, at de må de meget gerne.