Julemusik vækker minderne
John Greve Laursen spillede for til julesangene på Borupvænget, 19. december 2022. Foto: Randers Kommune.
John Greve Laursen spillede for til julesangene på Borupvænget, 19. december 2022. Foto: Randers Kommune.
Mandag d. 19. december 2022 var en gruppe ældre borgere samlet på Borupvænget for at synge Julen ind. I ugen op til arrangementet havde John Greve Laursen øvet akkorderne på guitaren, og fået lagt sangene i tonearter, der passer til de ældres stemmer.
Borupvængets demenstilbud er for demensramte, der bor i eget hjem. I demenstilbuddet har de mulighed for at træne både fysikken, hjernen og det sociale i et fællesskab med forståelse og plads til at være, som man er.
Denne eftermiddag stiller en af Borupvængets brugere, John Greve Laursen, op med guitar for at spille for til seks julesange, inden kaffen og æbleskiverne kommer på bordet.
”Når man først har lært at spille på ét instrument, er det ikke så svært at lære spille på andre”, siger John Greve Laursen, som fik musikken ind med blokfløjten i skolen for mange år siden. Han har spillet barytonhorn og tuba i Postorkesteret og har også været forbi elguitaren.
”Jeg har spillet i band til masser af arrangementer og fester. Det var hårdt dengang at spille musik til klokken 2-3 om natten og så møde på arbejdet som post klokken 5 om morgenen. Men det var jo sjovt”, fortæller 75-årige John Greve Laursen.
I dag har han valgt seks julesange i sangbogen Sange til Livet.
”Når man har demens, kan det være svært at huske det hele. Men det, der engang har været der, skal bare findes frem igen”, siger John Greve Laursen. Og her er musik en god måde at finde minderne frem igen.
Når borgerne mødes til musik i Borupvænget, får de ofte lyst til at bevæge sig og danse. Derfor er rytmerne og sangene både gode til at vække minder og aktivere borgerne, fortæller Susanne Løgkær, der er social- og sundhedsassistent på Borupvænget.
”Musikken og sangene frembringer fælles øjeblikke og en glæde hos borgerne med demens. De kan jo huske sangene og kommer i tanke om mange ting, der hænger sammen med Julen. Rytmerne og melodierne skaber en genkendelighed og er med til at bekræfte brugerne i, hvem de er”, siger Susanne Løgkær.
Hun fortæller, at det netop er identiteten, der kan blive sat på prøve i brugernes hverdag.