Kreativ bevægelse: Turen går til Paris og Berlin

To plejecentre i Randers Kommune tæller i denne uge kilometer. På Borupvænget går det mod Berlin på jernhesten og Svaleparken har fransk uge med en gåtur til Paris.

Når man ikke i virkeligheden kan tage til Paris eller Berlin, hvorfor så ikke lege at man gør det. Sådan er tankegangen i Randers Kommune, hvor der i denne uge er ekstra gang i benene på to forskellige plejecentre. Kommunens medarbejdere i demens- og ældreplejen har taget et kreativt greb på den daglige bevægelse for at gøre det sjovere og mere motiverende. På plejecenter Svaleparken i Assentoft går beboere og personalet foråret i møde med en fransk uge.

"Vi tæller skridt og omregner til kilometer. Når ugen er omme er det målet, at beboere og personale tilsammen har gået, hvad der svare til en vandretur fra Randers til Paris," siger centerterapeut Louise Højgaard Schubert.
 
I løbet af ugen går personalet og beboerne flere ture sammen. Der er blevet lagt ruter, sådan at deltagerne for hver dag når et skridt tættere på Paris. Derudover er der under den franske uge også fokus på fransk mad i plejecentrets køkken.

"Ligesom det for os andre er vigtigt at bevæge sig, så gælder det naturligvis også for vores beboere.

Men hvis man går dårligt, bruger rollator eller kørestol, så kan motivationen være svær at finde. Med den franske uge vil vi gerne skabe en gejst og et fællesskab omkring det at gå. Når vi udover bevægelse også har fokus på musik og mad, så er det også for at vores beboere skal mærke en livsglæde i en ellers svær tid," tilføjer Louise Højgaard Schubert.

Demenstræning til Berlin


Mens turen hos Svaleparken går til Paris så tramper i alt 35 borgere med demens ekstra hårdt i pedalerne på Borupvængets tilbud for udeboende demensramte. Hver formiddag og eftermiddag mødes en håndfuld af dem på et træningskursus, der med Berlin som destination bliver en langt sjovere oplevelse.

"Normalt cykler vi bare. Men i denne periode har vi lagt et tema ned over træningen. Alle deltagere skriver ned, hvor langt de har kørt på motionscyklen. Kilometerne bliver talt sammen, og til sidst når vi Berlin. Undervejs taler vi om den tyske hovedstad, som de fleste har besøgt. Det er god træning for både hjerne og hjerte. Samtidig får træningen et sjovt formål," forklarer sundhedsassistent, Susanne Løgkær.

Bevægelsen skal i udvikling


Randers er visionskommune under Bevæg dig for Livet og har i den forbindelse sat ekstra fokus på bevægelse og motion på de kommunale plejecentre. 

"Borupvænget og Svaleparken er to gode eksempler på den kreativitet og opfindsomhed, der findes rundt omkring på de kommunale institutioner. Når samfundet igen er åbent og foreningslivet er i gang på den anden side af corona, så er det tanken at bruge den kreativitet til nye og interessante samarbejdsprojekter til glæde for vores borgere. Bevægelse er for alle aldre, vi skal hele livet udfordres med nye og spændende oplevelser, " siger Jesper Jakobsen, der er projektleder for Bevæg dig for Livet Randers.

Bevæg dig for Livet er et samarbejde med 20 danske kommuner - herunder Randers, Danmarks Idrætsforbund og DGI. Randers Kommune har tidligere i år fornyet partnerskabsaftalen under Bevæg dig for Livet Løb & Gang - en indsats under Bevæg dig for Livet. Af aftalen fremgår det blandt andet at kommunen frem mod 2024 skal arbejde målrettet med bevægelse for borgere med tilknytning til plejecentre og aktivitetscentre.

På landsplan er Bevæg dig for Livet støttet af TrygFonden og Nordea-fonden.