Kulturlivet spiller videre i Langå

I snart seks år har Station K været det kreative og kulturelle knudepunkt i stationsbyen Langå. Lokale ildsjæle har netop fejret, at den unikke stationsbygning er blevet reddet. Nu kigges der fremad med nye ønsker og tanker for fremtiden.

Efteråret 2022 endte med at blive tidspunktet, hvor de lokale ildsjæle i Langå med opbakning fra Randers Kommune kunne hejse flaget og fejre en lys fremtid. Langå Stationsforening, der driver Station K, blev oprindeligt stiftet med bevarelsen af stationsbyens hjerte som et hovedformål. 

Station K, hvor K’et står for knudepunkt, kreativt iværksætteri, kaffe, og kulturarv, var truet fordi Banedanmark skulle bruge plads til at indføre elektrificering af togdriften. Men en aftale mellem Randers Kommune og Transportministeriet har nu sikret at bygningen kan blive stående. Dermed er også Station K blevet reddet.

Lokale musikere, kunstnere og kreative iværksættere kan således forsat bruge huset i deres daglige virke. Samtidig kan de mange kulturelle arrangementer og events som Station K arrangerer fortsætte. Det blev fejret officielt en fredag midt i november med musik, taler og hotdogs. Samme fredag offentliggjorde Langå Stationsforening deres tanker og ønsker for at videreudvikle stedet.

Stationsforeningen vil i det kommende samarbejde med DSB og Randers Kommune arbejde for at forbedre faciliteterne på Langå Station, og præsenterede også idéer for mulighederne i et udendørs oplevelsesrum der tager udgangspunkt i, at tog i spor 1 stopper før stationsbygningen, der ikke har gennemkørende tog .

Foreningen har allieret sig med et par uafhængige eksperter i banedrift, hvilket har resulteret i et realistisk forslag om at lade elektrificeringen køre uden om bygningen. Til den festlige reception kunne man således også se de visualiseringer som Stationsforeningen fået udarbejdet på den baggrund.

Hvordan fremtiden præcist bliver for Langå Station og Station K kan kun tiden vise, men en ting er sikkert; det kan betale sig at have drømme og arbejde for sine mål. Station K vil også i årene fremover være garant for mange gode kulturoplevelser i Langå.  

Sådan kan fremtiden måske blive for Station K i Langå. Drømmen for Stationsforeningen er blandt andet at få skabt et udendørs oplevelsesrum i tilknytning til huset.