Kulturvitaminer mod mild depression og stress

Syng - også uden en tone i livet! Kunst der forløser. Fortællelyst. Teater der tryllebinder… Sådan lyder nogle af overskrifterne på de kulturoplevelser, som et dusin ledige har fået sig igennem otte-ugers forløbet ”Kulturvitaminer”, der har til formål at hive deltagerne op af det hul, de er havnet i på grund af let til moderat depression eller stress.

På hvert af de tre forløb, der afvikles i løbet af 2019, er der plads til tolv deltagere. Alle deltagere visiteres til Kulturvitaminer af deres sagsbehandlere hos Jobcenter Randers.  Da Kulturvitaminer er et pilotprojekt, vil Randers Sundhedscenter såvel før som efter forløbet måle på deltagernes mentale sundhed og trivsel.

Det er Randers FC’s Jobakademi, der står for at koordinere forløbene, der over en periode på otte uger byder på to gange to ugentlige timer med en spændende og bred vifte af inspirerende kulturelle input, hvor deltagerne samtidig får mulighed for at udfolde sig kreativt og inviteres ind i et sundt fællesskab. Alt sammen for herigennem at få det bedre.

Inspirationen til forløbet er projektet ”Kultur på recept”, som - efter svensk og engelsk forbillede - finder sted i Aalborg, Silkeborg, Nyborg og Vordingborg frem til udgangen af 2019.

”Det første hold har virkelig fået øjnene op for hvilke fantastiske kulturinstitutioner, Randers har at byde på. Vi har været på besøg hos Randers Kunstmuseum, på biblioteket, Håndværkermuseet, naturcentret, Finderiet, musikskolen, hos kammerorkestret og Randers Egnsteater. Ugerne har budt på oplevelser og deltagelse; kunst, sang, musik, tegning og skuespil - og ikke mindst gode samtaler om at mestre livet,” fortæller forløbskoordinator Trine Wiese fra Randers FC Jobakademi.

Næste kursusforløb starter i uge 18 i slutningen af april. Hvad indholdet bliver, er deltagerne på hold 1 med til at sætte deres præg på.

”Deltagerne inviteres løbende til at komme med indspark, som kan forbedre kursusforløbet,” siger Trine Wiese.

Kulturvitaminers sundhedsansvarlige Tue Linderoth og udvikler Rie Andersen glæder sig over, at en del af formålet med kurset ser ud til at lykkes.

”At vi i fællesskab, via lokale kulturoplevelser og i deltagernes fællesskab med hinanden, får sat fokus på kulturens betydning for trivsel og sundhed, synes vi er fantastisk. Vi ser meget frem til de kommende forløb og ikke mindst resultatet af den endelige evaluering af kursustilbuddet, som vi forventer at have klar sidst på året,” slutter Tue Linderoth.