Landsbyklyngen Kronjylland klar med udviklingsplan

Onsdag den 30. maj nåede Landsbyklyngen Kronjylland en milepæl i deres arbejde, da de kunne præsenterer deres udviklingsplan. Planen blev præsenteret til et borgermøde, som blev afholdt i Korshøjcenterets Cafeteria, hvor der deltog folk fra pressen, kommunen og interesserede borgere.

Landsbyklyngen Kronjylland klar med udviklingsplan

Onsdag den 30. maj nåede Landsbyklyngen Kronjylland en milepæl i deres arbejde, da de kunne præsenterer deres udviklingsplan. Planen blev præsenteret til et borgermøde, som blev afholdt i Korshøjcenterets Cafeteria, hvor der deltog folk fra pressen, kommunen og interesserede borgere.

Ideen om en landsbyklynge startede tilbage i 2015, hvor en række af borgere mødtes uformelt for at drøfte nogle af mulighederne for et netværkssamarbejde. Siden er der sket meget, og den 16. januar 2017 blev landsbyklyngen Kronjylland officielt stiftet. At det har taget to år, at komme til hvor de er nu, har været en del af planen. Ved at etablerer en klynge har det være nødvendigt at bryde ud af de vante rutiner, da en klynges succes i høj grad skal bæres af et samarbejde. Noget man ikke tidligere har været vant til i det omfang som der lægges op til i et klynge samarbejde.

I Klyngen er der stort fokus på at inddrage borgerne i området, og det er blandt andet på baggrund af en borgerundersøgelse fortaget af DGI, at man nu har udarbejdet en udviklingsplan. En plan, som skal være et arbejdsredskab for klyngens bestyrelse og for dens arbejdsgrupper, som løbende skal opdateres og udvikles, efterhånden som der kommer flere gode ideer til. En plan som de håber, kan være med til at samle området, så man arbejder i samme retning, så området fortsat udvikler sig positivt.

En samlede stemme og et godt samarbejde med kommunen

Landsbyklyngen Kronjylland er det første formaliserede samarbejde på tværs af landsbyerne i Randers Kommune. Ved at samle landsbyerne i en klynge betyder det også, at der er en anden vægt bag de forslag, som bliver stillet til kommunen. Når 10 landsbyer vil det samme, giver det en anden form for gennemslagskræft, end hvis man står alene.

Derfor har klyngen også haft et arbejdsmøde med kommunen for at sætte fart i nogle af deres projekter og har til september et møde med kommunens landdistriktsudvalg. Oven i dette har Klyngen også søgt og fået tildelt midler ved den seneste runde af borgerbudgettering. Her modtog klyngen kr. 100.000,00 hvor de efterfølgende har afholdt en demokratisk afstemning om, hvilke projekter de har ønsket skulle modtage støtten. Til denne runde havde to projekter søgt hver kr. 35.000,00 hvilket efterlader kr. 30.000,00 til endnu en runde i efteråret. Den ene af ansøgerne var arrangørerne af denne kommende foodfestival og den anden SMIFF der arrangerer e-sports bootcamps.

I løbet af efteråret vil man på TV2 Øst Jylland kunne finde et indslag med Klyngen, som deltager i programserien ”fantastiske fællesskaber”. Her er Landsbyklyngen Kronjylland i konkurrence med andre fællesskaber, hvor vinderen findes gennem seernes stemmer.

Man kan læse mere om klyngen, deres arbejde samt deres udviklingsplan på: www.landsbyklyngenkronjylland.dk

Skulle man have lyst til at begynde at arbejde med at danne en ny klynge, kan man skrive til Landdistriktsservice på tlf. 2057 3090, som kan være behjælpelig i løbet af opstarten med sparring.

Eller tag kontakt til Klyngen Kronjyllands bestyrelse og hør nærmere om deres erfaringer og udfordringer.

Trist farvel til Ole H. Clausen

Onsdag d. 4/7-18 gik en af klynges medstiftere og bestyrelsesformand bort efter kort tids sygdom. Ole H. Clausen var hvad man kunne kalde et rigtigt foreningsmenneske, og var gennem næsten hele sit liv med i forskellige frivillige bestyrelser.

Oles frivillige arbejde startede allerede som 15-årige med en bestyrelsesport i den lokale idrætsforening. Efter han gik på pension ved politiet har det frivillige arbejde bl.a. være med Landsbyklyngen Kronjylland, Randers Fjord Golfklub og LAG-Randers Farverskov.

Ole var desuden involveret i politik mange år, og havde blandt andet forskellige poster i byrådet i den gamle Nørhald Kommune.

Gennem hans frivillige arbejde havde han meget kontakt til kommunen og dens medarbejdere. Hans store engagement, virkelyst og evner til at skabe et godt samarbejde har været værdsat og vil blive savnet.