Ledige træder ind på arbejdsmarkedet som varme hænder

To fluer med et smæk: I Randers vælger ledige nu at uddannede sig til social- og sundhedshjælpere. Det sker, efter at Randers Social- og Sundhedsskole tilbyder et nyt uddannelsesforløb til jobsøgende over 25 år.

For at imødekomme den stigende efterspørgsel efter varme hænder i sundhedsvæsenet nu og i fremtiden optager den nye SOSU-hjælperuddannelse nu sine første studerende, efter at Randers Byråd vedtog projektet i den 9. september.

"Vi er rigtig glade for den store interesse, der har været for uddannelsen. Det viser, at vi har en masse borgere, som ser værdien i at vælge en karriere, hvor de gør en stor forskel for rigtig mange mennesker. Det er positivt, at vi med samme initiativ finder plads til ledige på arbejdsmarkedet samtidig med, at vi sikrer flere varme hænder," fortæller Ellen Petersen, formand for Beskæftigelsesudvalget i Randers. 

Mandag den 9. december fik de første kandidater meddelelsen om, at de er optaget på SOSU-hjælperuddannelsen og kan starte i grundforløb til januar. Efter 14 måneder skiftevist på skolebænken og i elevpraktik kan de kalde sig social- og sundhedshjælpere. De kommer fra et indledende uddannelsesmodul, og de vil blive tilbudt voksenlæringstilskud under hele forløbet.

"Det her projekt giver muligheden for, at ledige kan skifte branche til et område, hvor der mange jobmuligheder. Når de er færdige efter endt uddannelse, kan de se frem til masser af arbejdspladser, der står klar til at tage imod dygtige faglærte medarbejdere. Dette uddannelsesprojekt er et eksempel på et vellykket samarbejde på tværs af uddannelsesinstitutioner og flere af kommunens forvaltningsområder," forklarer Steinar Eggen Kristensen, direktør for Social og Arbejdsmarked i Randers Kommune. 

Ifølge FOA skal der tiltrækkes 40.000 social- og sundhedsmedarbejdere på landsplan over de næste 10 år for at fastholde den nuværende velfærd. 

Uddannelsesprojektet i Randers starter samtidigt med at regeringen, Danske Regioner og Kommunernes Landsforening har igangsat en taskforce, som skal komme med forslag til, hvordan man uddanner og ansætter flere social- og sundhedsmedarbejdere og sikrer et bedre arbejdsmiljø i sundhedsvæsenet og ældreplejen.