Legepatrulje: Fritidsjob som 13-årige rollemodeller

Bana og Lana er rollemodeller for Nordbyens yngste. De er ansat i Legepatruljen, hvor de har ansvaret for at sætte aktiviteter i gang for de cirka 20 børn, der hver gang møder op til leg

Tvillingerne Bana Kwisme til venstre og Lana Kwisme til højre har fra foråret 2022 fået job i Legepatruljen

Tvillingerne Bana og Lana fra Jennumparken har fra foråret 2022 fået job i Legepatruljen, hvor de sætter aktiviteter i gang med børn fra Nordbyen i alderen 5-13 år.

"Det er vildt hyggeligt at arbejde i Legepatruljen. Både at være sammen med de små børn, men også at vi leger sammen alle sammen, både store og små. Vi finder på lege, som alle kan være med til, og vi har det sjovt og griner meget," siger Lana Kwisme om jobbet som Legepatrulje.

"Vi kan generelt godt lide at snakke med folk, så det er mega fedt at være sammen med nogen, og lege med nogen, man ikke kender så godt i forvejen. Vi havde heller ikke andet, vi skulle i sommerferien, så kunne vi jo ligeså godt bruge tiden på at lære nye mennesker at kende og tjene penge," siger Bana Kwisme.

Legepatruljen mødes ofte i Myretuen ved indgangen til Nordre Fælled, eller i caféen Mad & Mad på Flyvervej. Aktiviteterne planlægges mere eller mindre fra gang til gang og spænder vidt over kreativ leg, madlavning og naturoplevelser til en fodboldkamp eller en god film.

Et rigtigt arbejde

For at få job i Legepatruljen, har Bana og Lana skrevet en ansøgning og været til jobsamtale hos arbejdsgiveren, Bysekretariatet, der så et godt match med jobbet i de to. Inden de gik i gang med at arbejde, har de lært om konkrete lege, de kan sætte i gang, og om hvordan man generelt opfører sig, når man er på arbejde.

I løbet af ansættelsen lærer de at tage ansvar og løse konflikter, og samtidig giver jobbet dem et skub mod at kunne få et fritidsjob i fremtiden. Hele vejen igennem får de støtte og feedback af en boligsocial medarbejder i Bysekretariatet.

Når ansættelsen i Legepatruljen slutter, hjælper Bysekretariatet de unge med at skrive et CV og en ansøgning, som de kan bruge til at søge et nyt fritidsjob. Samtidig får de et diplom, så de har bevis på deres indsats.

Et fritidsjob, der skaber rollemodeller

En ansættelse i Legepatruljen varer i et år, og selvom Bana og Lana godt kunne tænke sig at arbejde i Legepatruljen i længere tid, er de glade for, at andre også får muligheden.

"Jeg tror, der er mange, der godt kunne tænke sig at fortsætte i Legepatruljen efter et år. Men det er også rigtig fedt, at der så kommer nye til, der også får lov til at prøve det," siger Lana Kwisme.

Hvert år er der rift om de cirka 10 ledige jobs som Legepatrulje. Det skyldes nok især, at der bliver set meget op til Legepatruljen. De mindre børn finder rollemodeller i de større, og det positive forplanter sig, så mange selv ønsker at blive ansat i Legepatruljen, når de bliver gamle nok.

Tvillingerne er selv fulgt i sine ældre søskendes fodspor, da de søgte om at få job i Legepatruljen. De håber på at kunne give stafetten videre til deres yngre søskende, og de har kun varme anbefalinger om jobbet.

Når Bana og Lana bliver store, vil de gerne fortsætte med at være noget for andre. Bana drømmer om at blive politibetjent, mens Lana gerne vil være sygeplejerske.

Bysekretariatet - Det Boligsociale Team ansætter unge fra Nordbyen i Randers i forskellige lommepengejobs, der udover Legepatruljen også omfatter ejendomsfunktionærer og SoMe-reportere. Dette er sidste del (af tre) af en portrætserie af de unge lommepengejobbere, der udkommer hen over sommeren 2022.