Lucia: Folkeskolerne i Randers bærer lysene frem

I dag bærer skoleelever over hele Randers lysene frem. Luciaoptoget er en tilbagevendende begivenhed, der år efter år skaber en helt særlig stemning på de randrusianske folkeskoler – både hos de yngre og ældre elever. Skolerne oplever, at Luciaoptoget er en begivenhed, der er med til at styrke fællesskabet.

Spænding, nervøsitet, glæde og stolthed. Der er flere forskellige følelser på spil, når eleverne i dag går deres årlige Luciaoptog rundt omkring på de randrusianske skoler.  

På Tirsdalens Skole i Randers er det udskolingspigerne fra 7., 8. og 9. klasse, som har taget lyset i deres hænder.

”Os der går Luciaoptoget får en masse gode oplevelser sammen. Vi har været ude og gå Lucia på et plejehjem, og der har vi oplevet, at nogle at de ældre bliver så rørte, at de begynder at græde. Og så føler jeg mig bare rigtig glad over at kunne give dem en oplevelse, der bringer minder frem fra deres barndom. Det er rart at føle, man giver dem noget,” siger Puk Otte fra 8.C på Tirsdalens Skole. 

”Det er jo en smuk tradition, som eleverne har med sig fra da de var yngre. Og den har vi valgt, at de skal fortsætte med her i udskolingen. Det er en tradition, man ikke bliver for stor til. Tværtimod. Det er tydeligt at mærke, at de unge går respektfuldt til opgaven. Samtidig er det at deltage i optoget også forbundet med en vis stolthed, fordi det er noget, der samler hele skolen. På den måde er det også med til at styrke fællesskabet,” siger Anne-Mette Thorsen, skoleleder på Tirsdalens Skole.

En tradition, som samler  

På Nørrevangsskolen i Randers er det de små elever fra 3. klasse, der bærer lysene til Luciaoptoget. Her er optoget en vigtig tradition, der er med til at styrke fællesskabet på skolen.

Når 3. klassernes piger og drenge går rundt på skolen og synger er det både forældre, lærere og elever fra alle årgange, som samles om at se på.

”Uanset alder er det at deltage i optoget forbundet med en stor spænding – og en efterfølgende stolthed og glæde over at turde stille sig frem foran hele skolen på den måde. Og vi vil netop gerne have, at eleverne stiller sig frem og viser, hvad de kan. På den måde er Luciaoptoget en rigtig stærk tradition hos os, der samler os som skole. Det er virkelig noget, eleverne går op i og forventningsfulde ser frem til – det gælder uanset deres alder og baggrund,” siger Martin Hyldgaard Larsen, skoleleder på Nørrevangsskolen.

3. klasserne fra Nørrevangsskolen får mulighed for at gentage succesen. I næste uge skal de optræder de i kirken i forbindelse med den årlige juleafslutning.