Maden smager bedre, når Lise er der

Lise Trebbien og Dagny Kjærsgaard er spisevenner. De mødes hver onsdag ved middagstid i Dagnys hjem i Fårup nord for Randers. Her nyder de et godt måltid mad i hinandens selskab, går en tur og drikker en kop kaffe.

Det er Madservice Kronjylland, der står bag initiativet med spisevenner, og det er til stor glæde for enlige ældre.

To stearinlys danser roligt i røde glasstager på bordet i Dagny Kjærsgaards stue. Køkkenet og stuen fyldes langsomt med duften af varm mad, mens Dagny og Lise sludrer om vind og vejr – og amerikansk politik. Lise Trebbien har været spiseven for Dagny i over et år, og hun varmer og anretter maden fra Madservice Kronjylland. I dag står menuen på kalvesteg, kartofler, bagte grøntsager og brun sovs.

"Maden smager bare bedre, når Lise er her – det er kedeligt at spise alene," siger Dagny Kjærsgaard, der glæder sig til hver onsdag, hvor Lise kommer på besøg.

"Jeg tror, at jeg får lige så meget ud af det som Dagny. Det er skønt at komme ud og væres sammen med andre mennesker, og det er altid hyggeligt at mødes over et godt måltid mad," siger Lise Trebbien, der er pensioneret frisør og nyder at bruge nogle timer hver uge sammen med Dagny.

Madservice Kronjylland har startet initiativet med spisevenner for at komme ensomhed blandt ældre til livs. Som spiseven får man en portion gratis mad fra Madservice Kronjylland, når man besøger sin spisevært en gang om ugen eller hver 14. dag.

Fælles måltider skaber glæde

Ordningen med frivillige spisevenner til ældre borgere har eksisteret i Randers Kommune i cirka fem år. Spisevennerne spreder glæde og hygge omkring måltidet, og Madservice Kronjylland vil gerne kunne sammensætte endnu flere match mellem frivillige spisevenner og ældre spiseværter, der ønsker selskab i forbindelse med et måltid. For tiden er der cirka 20 aktive frivillige spisevenner i Randers.

"Vi er altid glade for nye tilmeldinger til ordningen – både fra de frivillige og fra de ældre, der får mad leveret fra Madservice Kronjylland. Det gør en stor forskel for den ældre, at han eller hun ikke skal spise alene hver dag," siger Birgitte Frank, ernæringsassistent på Madservice Kronjylland.

Hvis man som ældre har lyst til at få en spiseven eller har lyst til at være frivillig spiseven for en ældre borger, kan man kontakte Madservice Kronjylland eller en af frivilligkoordinatorerne på Ældreområdet.