Minister besøgte kulturen i Randers

Kulturminister Mette Bock var torsdag den 7. marts 2019 på rundtur til nogle af de markante kulturinstitutioner i Randers.

Allerede inden besøget havde kulturministeren bemærket, at Randers udmærker sig med nytænkende og bemærkelsesværdige kulturprojekter. I 2017 stod hun blandt publikum, da en af kulturhovedstadsårets største begivenheder, Watermusic, foregik på Randers Havn. Den magiske forestilling blev produceret af Randers EgnsTeater, som også har produceret flere Reumert-nominerede forestillinger. Og dagens rundtur til kulturen i Randers begyndte netop på Randers EgnsTeater Her blev Mette Bock vist rundt og kom blandt andet tæt på scenografien og prøverne til et af teaterets mange børneforestillinger. Undervejs var der dialog om udviklingen af regionale egnsteatre.

Fokus på en stærk musikscene

Fra Randers EgnsTeater gik turen over til naboen hos musik- og teaterhuset Værket, der i løbet af det sidste par år har skabt et kraftcenter for den rytmiske musik. Det har Værket især gjort med spillestedet Turbinen, der 1. januar 2017 fik status som regionalt spillested. Med støtte fra Salling Fondene blev faciliteterne kort forinden moderniseret. Det gav en ramme for at præsentere og understøtte talentmassen inden for den rytmiske musik. Musikprogrammet er en blanding af de største upcoming, tidens hotteste danske kunstnere og unge lokale talenter. Samtidig blander Turbinen genrer og præsenterer for eksempel både pop, rock, heavy og blues. Kulturministeren fik under besøgt blandt andet lejlighed til at høre, hvordan Turbinen drives i en nytænkt organisations- og økonomimodel, der frigiver flere midler til musikken.

Kultur og oplevelser skaber læring

På Randers Bibliotek blev Mette Bock præsenteret for "Randers - en by i galaksen". Projektet tager afsæt i Star Wars-universet, som på næsten magisk vis kan fremme lysten til læring. Biblioteket har erfaret, hvordan ellers skoletrætte elever lever sig ind i universet og med stor iver kaster sig over at skrive egne Star Wars-fortællinger. Skoleprojektet bliver en gang om året i april udvidet med en festival for alle med afsæt i Star-Wars og sci-fi inspirerede oplevelser for hele familien. Derudover har Randers Bibliotek Danmarks største offentlige Star Wars- samling med mere end 600 titler, bøger, film og effekter.

Randers er den eneste danske kommune, som er hjemsted for en festival med afsæt i Star Wars-universet. Det helt unikke ved festivalen er samtidig, at den bliver til i et samarbejde på tværs af mange forskellige aktører, som gør "Randers - en by i galaksen" til virkelighed.

Derudover blev kulturministeren præsenteret for det beslægtede biblioteks-projekt "Lyst til faglitteratur", der handler om at fremme læselysten hos børn og unge.

Besøg hos Museum Østjylland og Randers Kunstmuseum

Mette Bock kom også forbi et af landets største kulturhistoriske museer, Museum Østjylland. Museumschef Jørgen Smidt-Jensen fortalte om museets helt særlige ejerforhold, hvor museet som det eneste kommunalt ejede i landet, arbejder på tværs af kommunegrænser. Randers Kommune ejer og driver museet på vegne af Norddjurs, Syddjurs og Randers kommuner. 

Kulturministeren afsluttede sin rundtur på Randers Kunstmuseum, som byder på en af landets bredeste samlinger med dansk billedkunst. Museet har fokus på samarbejde lokalt, regionalt og nationalt, og det sikrer et højt aktivitetsniveau.

Samarbejde i centrum

Efter dagens rundtur var det en meget begejstret kulturminister, der satte kursen mod næste aftale i kalenderen.

”Dagen viser, at Randers har sans for, at kulturen både er noget, der fylder i menneskers hverdagsliv, men kultur er også drivkraft i udviklingen af en by. Og der synes jeg, at Randers har taget nogle meget flotte initiativer i de seneste år”, sagde Mette Bock, som er særligt begejstret for den måde kulturlivet i Randers samarbejder på.   

”Med samarbejde kan man få meget mere ud af ressourcerne. Randers er et godt eksempel på, at man med samarbejde kan få meget mere kunst og folkeoplysning ud til borgerne. ”

Borgmester Torben Hansen og formand for Sundheds- idræts- og kulturudvalget, Louise Høgh, var med på hele rundturen. Derudover deltog kommunaldirektør Jesper Kaas Smidt samt kulturdirektør og vicekommunaldirektør Erik Mouritsen under hele besøget.