Mor fik lov at fejre Hector i vuggestuen: Det betyder rigtig meget

Vuggestuer og børnehaver finder nye måder at fejre børnene på. I en tid med corona er det slut med de traditionelle hjemmebesøg. Børnene bliver dog fortsat fejet, det er nemlig vigtigt at markere en børnefødselsdag

"Alle børn skal fejres, og alle børn bliver fejret. Det er vigtigt, at de føler sig set og får en følelse af, at 'i dag er min dag'. Det er også vigtigt at lære at fejre andre."
 
Sådan siger Tina Dam Gade, der er pædagogisk leder i Børnehuset Gudenådalen og Børnehuset Stevnstrup. Coronavirus fik ellers sat en stopper for hjemmebesøgene, når et barn har fødselsdag. Det har betydet, at flere institutioner i Randers Kommune har været nødt til at finde nye måder at holde fødselsdag på. For selvfølgelig skal hvert barn have fejret sin fødselsdag.

"I genåbningsfasen lavede vores køkkendamer noget, og så fejrede vi selv barnet på stuen. Nu har vi to muligheder. Enten fejrer vi barnets fødselsdag udenfor på legepladsen, boldbanen eller i skoven, og så må begge forældre være med, eller så fejrer vi det indenfor, og så må én af forældrene være med," siger Tina Dam Gade.

Nu har forældrene selv noget med, som bliver delt ud til stuen. Der bliver opfordret til, at det skal være noget sundt.

Pandekager med syltetøj
Helt sundt var det dog alligevel ikke forleden, da Hector fyldte tre år. Han går på stuen Haletudserne i Børnehuset Gudenådalen, og han elsker pandekager. Derfor havde Hectors mor, Josephine, lavet pandekager med syltetøj til hele stuen.


"Det betyder rigtig meget, at jeg også får lov til at komme med til hans fødselsdag. Han bliver tre år, så han er mere bevidst om, hvad der sker. Han har en storesøster, der går i børnehaven, og hun var rigtig ked af, at hun ikke måtte komme med i dag, siger mor Josephine.

Imens Hector er i gang med sin anden pandekage, fortæller han glad, at han skal have koldskål til aftensmad. Det er vist en livret. Og selvom Hector ikke er helt vild med det, så er det blevet tid til en fødselsdagssang. For sådan en skal han naturligvis også have.


"Nu synger vi lige en lille sang, og så finder vi en gave til dig," siger Malene, der er pædagog på stuen. Og sådan bliver det. Hector bliver sunget for, og fordi han snart starter i børnehave, så får han en trøje, hvor alle de andre stuen har malet på. Og så får han naturligvis en pandekage mere.

Ingen bliver snydt
Lignende fejringer foregår i kommunes andre institutioner. Man må gerne tage børnene med på tur til et sted udendørs, så længe man inkluderer alle børn. Ellers bliver fødselsdagene fejret på stuerne. Andre steder foregår det sådan, at forældrene med bringer frugt, som bliver vasket og anrettet af personalet, eller at det der bliver delt ud skal være indpakket. Men én ting er ikke ændret. Der synges og flages, som der altid er blevet gjort. Og ingen bliver snydt for en fejring.