Nordiske venskabsbyer ser på klimasikring og demenslandsby i Randers

Borgmestre og kommunaldirektører fra Randers’ nordiske venskabsbyer vil blandt andet aflægge besøg i demenslandsbyen Huset Nyvang, når de fra onsdag til lørdag er til kontaktmandsmødet Nordic Twin City Meeting i Randers.

Gruppefoto af kommunaldirektører og borgmestre fra de nordiske venskabsbyer taget umiddelbart inden sejlturen på fjorden.

Randers er fra onsdag til lørdag i Randersugen vært for det årlige kontaktmandsmøde mellem borgmestre og kommunaldirektører fra de nordiske venskabsbyer Västerås, Ålesund, Lahti, Akureyri og Randers. Under overskriften Nordic Twin City Meeting vil repræsentanter for venskabsbyerne blandt andet blive sat ind i Randers’ planer for klimasikring af byen og opleve Huset Nyvang, der er specielt indrettet for mennesker med demens og kåret som ”Årets Sundhedsbyggeri 2017”.

Venskabsbysamarbejdet har eksisteret, siden de første kontakter blev skabt umiddelbart efter 2. Verdenskrig. Kernen i venskabsbysamarbejdet er at bidrage til fremme af den mellemfolkelige og kulturelle forståelse og respekt på tværs af landegrænser.

”Vi glæder os rigtig meget til at modtage vores nordiske venner. Vi bliver klogere af at dele erfaringer på tværs af grænser og samtidig styrke vores nordiske bånd og relationer. Jeg er ikke i tvivl om, at vi kan blive inspireret og samtidig give inspiration,” siger borgmester Torben Hansen.

Samarbejdet finder sted i form af bl.a. en årlig Nordisk Venskabsuge for unge i de nordiske lande. NOVU-ugen afholdes på skift i hver værtsby og giver 100 unge mulighed for at stifte bekendtskab med nordisk kultur og knytte nye venskaber på tværs af sprog og kultur.

Det årlige kontaktmandsmøde mellem borgmestre og kommunaldirektører er det andet ben i venskabsbysamarbejdet. På møderne udveksler byerne erfaringer, ligesom man præsenterer hinanden for nye tiltag og ideer. Erfaringsudvekslingen i år vil blandt andet handle om investering i større projekter.

Deltagerne på kontaktmandsmødet vil udover besøget på Huset Nyvang blandt andet opleve en guidet bådtur på Randers Fjord med SS Bjørn, besøge Langvang Atletik og Multihal, Turbinen på Værket, Bionutria Park, Randers Regnskov og Cold Hand Winery. Under besøget bor gæsterne på Hotel Randers.

”Vi viser nogle af vores stærke institutioner og oplevelser frem. Jeg er sikker på, at det også kan bidrage til en god fortælling om Randers som en interessant rejsedestination,” siger Jesper Kaas Schmidt, kommunaldirektør i Randers Kommune.