Nu bygger Kina kopier af Randers

I en gigantisk satsning vil et kinesisk konsortium bygge kopier af Randers-bygninger seks steder i Kina. Det foregår hen over de næste tre år. Første spadestik til første kopi af Randers Rådhus er netop taget i byen Huainan på østkysten i Kina.

"Kineserne kan rigtig godt lide de mange middelalderhuse og små krogede gader i vores midtby," siger Torben Hansen, borgmester i Randers Kommune

”Det er den første kopi af en dansk bygning i Kina og her i Randers ser vi det ikke alene som en enestående mulighed lokalt, fordi bygningen i sit indre vil være et udstillingsvindue for vores erhvervsliv og samfund, det er også en mulighed for resten af Østjylland og Danmark,” siger Torben Hansen, borgmester i Randers Kommune.

Det drejer sig i første omgang om en kopi af Randers gamle rådhus som er fra 1778. Rådhuset ligger i hjertet af Randers’ middelaldermidtby og her afholdes også i dag alle byrådsmøder.  Derudover er der også tanker om at bygge en kopi af Helligåndshuset, hvis historie er helt tilbage til år 1434 og muligvis flere andre bygninger. Samtidig vil der blive bygget en skøjtebane hvor isen er af plast ved Rådhuset. Her vil det være Randers plast-virksomheder, der skal levere skøjtebanen.

Den kinesiske regering har indledt en omfattende indsats, hvor en lang række større byer skal udvikle og etablere tematiserede seværdighedsområder. De vil blive en blanding af oplevelsescentre, forlystelsesparker og hele bydele opført helt eller delvis som kopier af byer i andre lande. Der skal i alt bygget 4.980 ”temabyer”. I seks områder er der nu planlagt kopier af Randers Rådhus.

Huainan får den første kopi af en bygning fra Randers og dermed fra Danmark.  

Formidling inde i rådhusene

”Inde i kopierne af Randers Rådhus har Randers Kommune alle seks steder råderetten over, hvad der skal formidles. Her vil vi sikre, at et rejsebureau er til stede, som sælger rejser til Skandinavien og hvor alle pakkerejser indeholder mindst 1,5 dag i Randers og en overnatning. Samtidig vil der være en interkulturel væg med hilsner fra Randers – lige fra skolebørn til håndværkersvenden, ligesom der vil blive mulighed for at eksponere knowhow fra Randers og Danmark. Det er netop i udvekslingen af kultur og knowhow, at både kinesere og vi kan blive inspireret,” siger Torben Hansen.

Det kinesiske konsortium FANS har købt byggeret af den kinesiske stat for i alt 12 mia danske kroner og indgået aftale med seks kinesiske byer. Repræsentanter fra konsortiet har flere gange besøgt Randers og udpeget flere egnede bygninger. De seks udvalgte områder ligger alle i det østlige Kina.

Huainan med 3,5 mio. indbyggere. Projektet er på 95.000 m2. Vest for Shanghai.

Yangzhou med 4,5 mio. indbyggere. Projektet er på 40.000 m2. Nord for Shanghai

Xingtai med 7,5 mio. indbyggere. Projektet er på 230.000 m2. Nord for Shanghai.

Disse tre ligger på den kinesiske østkyst mellem Shanghai og Beijing. Hertil kommer yderligere tre byggeprojekter i byerne Anqing, Hengyang og Zaozhuang, som også ligger i det østlige Kina.  

Derfor kopier

Baggrunden for kopier af Randers bygninger er Kinas fem-årsprogrammer. I det forrige fem-årsprogram søgte en række kinesiske delegationer inspiration i udlandet inden for alt fra ældrepleje til uddannelse, grøn teknologi og opbygning af velfærdsstat. I det nye femårsprogram er det besluttet, at Kina trækker omverdenen tættere på. Samtidig har den voksende middelklasse fået fritid og dermed også ønsker til rekreative tilbud. Her har man i Kina fået øjnene op for, at den muslimske bydel i kejserbyen Shiang er en stor attraktion. Derfor bygger man nu flere bydele, hvor man kopierer byggestil og tilgang fra andre steder i verden.

”Randers bliver knudepunkt for kopier af danske bygninger og det vil også blive herfra, at vi koordinerer ønsker om at kopiere bygninger eller seværdigheder fra andre danske byer – som for eksempel H.C. Andersens hus eller Jellingestenene. Det er imponerende projekter, og det spiller godt sammen med, at Randers gennem en lang årrække har haft gode relationer til Kina og ikke mindst vores kinesiske partnerskabsbyer,” siger Torben Hansen, borgmester i Randers Kommune.

I Kina er indsatsen drevet af større developere som i partnerskab med de kinesiske byer, der skal huse seværdighedsområderne, ansøger den kinesiske stat om tilladelse til at opføre projekterne. Byggekonsortiet FANS er en sådan developer.