Ny podcast: Da Randers ufrivilligt blev til Venedig

For 100 år siden vågnede randrusianerne en nat ved at deres senge stod under vand. En voldsom oversvømmelse i 1921 skabte store ødelæggelser og personlige omkostninger for byens borgere. Men katastrofen blev samtidig kimen til nye tanker om sikring af byen mod vandmasserne. En ny podcast fortæller historien med nutidens briller.

Arkivar Mathilde Storvang fra Museum Østjylland fortæller i ny podcast om den voldsomme stormflod, der ramte Randers i weekenden den 24. -25. oktober 1921.

Oversvømmelser og klimakatastrofer et eller andet sted på vores klode er i dag nærmest blevet hverdagskost. I et historisk perspektiv opstår den type hændelser nok hyppigere i vores tid, men et tilbageblik på historien viser, at der også før i tiden var store oversvømmelser. Podcasten 'Åsteder - fortællinger fra Gudenåen' har netop taget hul på fjerde sæson med et tema om klima og katastrofer. Det er en podcastserie i seks afsnit om, hvordan klimaændringer og naturkatastrofer har forandret og påvirket livet langs Gudenåen. I første afsnit, der er udgivet, får du fortællingen om det værste år nogensinde. I år 536 ramte en naturkatastrofe den nordlige halvkugle. Katastrofen skabte store forandringer i Europa, og det gav ekko hele vejen til området ved Gudenåen. Nu er andet afsnit i serien klar til stream på oplevgudenaa.dk/podcast.

Arkivar Mathilde Storvang fra Museum Østjylland og journalist Lene Grønborg Poulsen tager dig med rundt i Randers for at give dig beretningen om den voldsomme stormflod, der ramte Randers i weekenden den 24. -25. oktober 1921. Det er en fortælling om, hvordan datidens borgere blev ramt af en katastrofal oversvømmelse og deres kamp mod vandmasserne. 

Podcasten 'Åsteder - fortællinger fra Gudenåen' udgives i et samarbejde mellem kommunerne og museerne omkring Gudenåen. Første sæson, der omhandler kulturhistorien langs det 160 kilometer lange å-løb, fik i 2020 'Podcastprisen' under kategorien 'Årets samarbejde'. Den prisbelønnede podcastsæson kan stadig høres på oplevgudenaa.dk/podcast. Siden er der kommet to nye sæsoner til med hvert deres tema. Og senest har Gudenå-kommunerne altså taget hul på en fjerde sæson.

De syv Gudenå-kommuner har udover podcasten også lavet et digital kort, der gør det let at finde stier, faciliteter og seværdigheder omkring Gudenåen.  Du kan finde det digitale kort på oplevgudenaa.dk

"Formålet med samarbejdet er at øge synligheden omkring Gudenåen. Sammen vil kommunerne gerne give både borgere og gæster en række gode oplevelser langs det, der er Danmarks eneste flod. Med podcast-formatet folder vi en række spændende fortællinger ud og giver nyt perspektiv på livet ved Gudenåen, " forklarer Gunhild Øeby Nielsen, der er netværkskoordinator for Gudenåsamarbejdet.

Podcasten 'Åsteder - fortællinger fra Gudenåen' kan også høres på en lang række forskellige platforme som iTunes, Podbean og eReolen.