Nye rutiner og akutberedskab på ældrecentre i Randers skal forhindre smittespredning

For at undgå smittespredning med coronavirus er mange rutiner ændret på ældrecenter Åbakken i Øster Tørslev. Personalet holder stående korte aftalemøder, og de ældre beboere spiser i deres lejligheder eller ved borde med stor afstand. Desuden arbejder en stor del af personalet færre timer og på skiftehold, så de er klar til at tage over, hvis deres kollegaer bliver syge.

Arkivfoto: Lena Engberg, leder af ældrecenter Åbakken i Øster Tørslev

Som følge af coronavirussen har personale og beboere på ældrecenter Åbakken i Øster Tørslev været i gang med at ændre deres hverdag. Beboere får for tiden den nødvendige pleje, mad og medicin, men de mange fællesaktiviteter for alle beboere er aflyste. Det sker, fordi personalet arbejder i akut beredskab og for at undgå smittespredning. Det betyder, at der er færre på arbejde, så flere ansatte kan rykke ud med få timers varsel, hvis deres kollegaer bliver syge:

"Alt ændrer sig time for time. Derfor skal vi være på forkant med udviklingen og være klar til at rykke ind med nye folk, hvis nogle ansatte bliver smittede med coronavirus ," forklarer Lena Engberg, leder af ældrecenter Åbakken i Øster Tørslev, og tilføjer:

"De ansatte er klar over vigtigheden i vores arbejde med at passe på de ældre medborgere i vores samfund. Det er os, der må gå forrest og håndhæve hygiejnereglerne og de ændrede omgangsformer overfor de ældre beboere, så vi undgår smittespredning. Vi kan heller ikke lægge ansvaret fra os, når vi holder fri. Der skal vi sørge for ikke at være ude blandt andre, så vi holder os raske og er i stand til at varetage vores job."

Fokus på tryghed

Ifølge Lene Engberg har de fleste beboere på Åbakken accepteret de mange ændringer i deres hverdag:

"Et af vore vigtigste fokusområder er den daglige information og dialog med beboerne om de nye tiltag, vi iværksætter. På den måde bliver de ældre mere trygge og forstår, hvorfor vi må stå sammen for ikke at sprede coronasmitten," siger Lena Engberg.

Ingen besøg af pårørende

De nye tiltag på Åbakken har også medført færre besøg af pårørende:

"Vi frabeder os alle unødvendige besøg fra pårørende. Der er enkelte, der fortsat kommer til deres ægtefælle, hvis der er ganske særlige omstændigheder for et besøg. Dem har vi lavet aftaler med, så vi undgår mindst mulig kontakt til andre beboere og personale. Vi har fortsat brug for de pårørendes hjælp til at købe ind til deres familiemedlemmer, selvom de ikke må komme ind på centret, men blot sætte varerne udenfor indgangen."

Hun i daglig kontakt med andre lederkollegaer i Randers Kommune:

"Som leder handler det om at holde tungen lige i munden og bevare roen og overblikket. Heldigvis har jeg et dygtigt personale og mange inspirerende lederkollegaer på andre ældrecentre. Vi sparrer med hinanden og deler nyttig information og nye idéer, så alle ældre beboere og ansatte forhåbentlig kommer godt ud på den anden side af denne helt specielle og særlige periode."