Nyt dige i Storkeengen skal beskytte ved skybrud og stigende vandstand

Vandmiljø Randers og Randers Kommune går nu i gang med et innovativt og ambitiøst klimatilpasningsprojekt i Storkeengen, som vil tilpasse Vorup til fremtidige skybrud og stormflod. Projektet giver nye muligheder for naturoplevelser helt tæt på Randers by.

Randers by og natur er udfordret af klimaforandringer. Dele af Randers ligger lavt i forhold til Gudenåen og fjorden, og derfor er der brug for klimatilpasningstiltag, der kan forberede byen til fremtidige klimaforandringer. Bydelen Vorup har i mange år været udfordret af oversvømmelser ved ekstrem regn og stigende vandstand i Gudenåen.

Klimabåndet

Det 43 hektar store naturområde Storkeengens bliver det første realiserede projekt på den 8,8 kilometer lange strækning langs fjorden og Gudenåen, der skal klimatilpasses som en del af Randers Kommunes projekt Klimabåndet.

Projektet i Storkeengen bliver dimensioneret til at håndtere regnmængder, der som minimum svarer til en 100-årshændelse i år 2100. En 100-årshændelse er ifølge vores nuværende klimascenarie, at der falder 72 mm regn på fire timer, hvilket statistisk sker hvert 100. år. En 100-årshændelse i 2100 vil betyde, at der falder 100 mm regn på fire timer.

Dige giver nye muligheder

Ved hjælp af nye skybrudsveje gennem Vorup ledes regnvand fra tage, parkeringspladser og veje i Vorup til Storkeengen. Her renses vandet i rensebassiner, inden det ledes videre ud i Gudenåen. Rensebassinerne beskyttes af et nyt dige mellem Storkeengen og Gudenåen, som også beskytter de lavtliggende områder i Vorup mod stormflod. Samtidig skaber diget mulighed for at lave nye stiforbindelser mellem Randers midtby og naturområderne.

Storkeengen er et klimaprojekt på naturens betingelser. Man kan opleve græssende dyr og den rige natur helt tæt på via de nye stiforbindelser. Det er med til at øge naturoplevelserne og sætte fokus på, hvordan bynatur og byliv forenes.

Læs mere om projektet i Storkeengen