Nyt lys til lysets by

Mens efterårsmørket sænker sig over landet, lyser Randers centrum endnu klarere op end tidligere. Rådhustorvet har allerede fået nye lys, og flere er på vej til resten af midtbyen. Udskiftningen sker i forbindelse med opgraderingen af gadebelysning til LED.

Den lysende hest, lyset på regnskovens kupler, lysbroen og de lysende bogstaver. Det er nogle af de ting, der får flere og flere til at omtale Randers som lystes by. Nu har Randers Kommune udarbejdet en belysningsplan for Randers Midtby, og effektueringen er startet på Rådhustorvet.

”Lyset på Rådhustorvet er blevet suppleret med effektlys og ny facadebelysning, så pladsens træer, det gamle rådhus og pladsens centrale figur, statuen af Niels Ebbesen, bliver markeret med lys,” fortæller Kim Kolstrup, arkitekt og projektleder for strategiplanen for belysning i midtbyen.

Kim Kolstrup fortæller videre, at belysningen er udvalgt ud fra forskellige parameter såsom æstetik, lyseffekt, tryghed og økonomi. Ifølge arkitekten er der sikret nogle gode æstetiske løsninger med god lyseffekt, der er tidløse i designet, og som samtidig er langtidsholdbare økonomisk i forhold til drift og vedligeholdelse.

I løbet af november 2018 påbegyndes udskiftning af belysningen ved Sankt Mortens Kirke. Her bliver belysningen opgraderet med nye master og lamper, der skal understøtte pladsens stemningsfulde karakter.