Pige i Blæst vender "hjem" til Sporbyen

Skulpturen var så stor en del af Scandia, at man ved lukningen af fabrikken skænkede den til en lille forening, så den kunne få et nyt hjem. Nu er det hjem fundet, og det blev markeret med taler, sang, pølser og øl.

Anders Hansen og Steen Jørgensen, der løfter sløret

I 56 år stod hun og hilste hver eneste arbejder godmorgen og godaften på Scandia. Men da Scandia - eller rettere Bombardier - lukkede, og grunden på Toldbodgade blev solgt, skulle Pige i Blæst have et nyt hjem. Dengang sagde Søren Fischer, der selv er uddannet fra Scandia:

"Hun er fra en tid, hvor uddannelse og ansættelse var lig med livets underhold, og både elever og medarbejdere satte uendelig stor pris på at være en del af Scandia."

Søren Fischer er også en del af den fem mand store Foreningen til bevarelse af Pige i Blæst, der netop fik overrakt den smukke skulptur, da Bombardier lukkede, så den kunne blive bevaret.

Pige i Blæst er en jernskulptur af Helge Holmskov, der blev givet af medarbejdergruppen til Scandia, da fabrikken fejrede 100-årsjubilæum i 1961. Siden da er den gamle togfabrik blevet lavet om til den helt nye bydel Sporbyen Scandia.

En helt særlig del af virksomheden

Og netop i Sporbyen har den lille forening med lidt hjælp fra Randers Kommune fundet Pige i Blæsts nye hjem. Hun skal stå overfor Teglvej, så alle, der kommer til Sporbyen, vil blive mødt af hende, som hun står der og kigger ind over de gamle fabriksbygninger, som i dag har fået en ny funktion og nyt liv.

Det nye hjem blev markeret torsdag den 7. oktober, hvor Foreningen til bevarelse af Pige i Blæst overrakte skulpturen til en repræsentant fra Sporbyen.

Mogens Nygaard Mortensen, der var tredje generation på Scandia og selv arbejdede der i 47 år, fortæller, hvor meget Pige i Blæst betød for virksomheden og dens medarbejdere:

"Hun har været der al den tid, jeg selv arbejdede der. Så får man et specielt forhold til sådan en skulptur. Hver gang der var noget, hver gang en blev udlært, så blev man fotograferet sammen med hende. Hun blev en del af det. Hun sagde godmorgen og farvel til arbejderne. Det var sådan, det var. Sådan sagde man. Det var derfor, vi gerne ville bevare hende, da fabrikken lukkede," siger han og tilføjer:

"Men vi har altid kaldet hende Pigen i Vinden. Det var først for nylig, at jeg fandt ud af, hun hed Pige i Blæst. Vi har tid kaldt hende det andet," griner han.

Mogens Mortensen var selv en del af dagen, da han er formand for Metalsangkoret Scandia, der startede som et medarbejderkor for ansatte på togfabrikken. I dagens anledning sang koret to sange: Den sorte smed og Grovsmedens sang, der var deres kendingssang i Scandia-tiden.

Efter overrækkelsen af skulpturen til Sporbyen og korsang blev de fremmødte budt på en vaskeægte smede-middag: pølser og Thor-øl.