’Pigen i Gudenåen’ har fået fast plads ved den Blå Bro

Sven Dalsgaards skulptur er blevet rekonstrueret. Fredag kom 'Pigen i Gudenåen' tilbage på Paradisøen midt i Randers centrum.

'Skulpturen 'Pigen i Gudenåen' er genskabt og har fået sin faste plads midt i Danmarks eneste flod i Randers på Paradisøen mellem Randersbro og den Blå Bro.

Randers er historisk set rig på kultur og oplevelser. Gennem mere end 60 år har skulpturer og statuer prydet byrum og pladser. Flere af nutidens skulpturer er skabt af billedhugeren Sven Dalsgaard - og fra i dag er der tilført en replika til samlingen. Sven Dalsgaard døde en januar dag i 1999 - 47 år tidligere havde han skabt skulpturen 'Pigen i Gudenåen'.

I sin tid var 'Pigen i Gudenåen' en provokation for mange Randers-borgere. Hendes karakteristiske kvindeskikkelse blev opfattet som en hån mod byens piger. Dengang bragte det borgernes sind så meget i kog, at skulpturen blev udsat for vrede avisskriverier og til sidst hærværk og vandalisme. Det var en dyb skuffelse og en bitter erfaring for Sven Dalsgaard, der til sidst fjernede skulpturen og nedtonede sine markeringer i Randers i mange år derefter.

Med et stort engagementet fra lokale ildsjæle er hun blevet genskabt af elever fra erhvervsskolen Tradium. Rekonstruktionen blev foræret til Randers Kommune, da Randers fejrede 100-året for Sven Dalsgaards fødselsdag i 2014.

I gennem to år fra 2014 - 2016 boede 'Pigen i Gudenåen' på Paradisøen, imens en anden skulptur 'Gudenåkrukken' gennemgik en renovering. Siden krukken kom tilbage på sin sædvanlige plads, har der været arbejdet på at finde en fast placering til 'Pigen i Gudenåen'. Nu har Randers Kunstfond taget en beslutning - blandt andet på baggrund af forslag, der har været fremme i den offentlige debat.

"Hun hører til på Paradisøen, fordi det også var der, at den originale skulptur havde sin placering - dog i den modsatte ende af øen," fortæller kulturkonsulent i Randers Kommune, Helga Hjerrild, der også er sekretær for Randers Kunstfond.

På øen skuer 'Pigen i Gudenåen' nu ud over Gudenåen og Vorup Enge, mens byens trafikårer langs Tørvebryggen og Randers Bro leverer en daglig summen af effektive mennesker og sivene sammen med insekterne på den anden side leverer en stille naturlig susen.

Rekonstruktionen af 'Pigen i Gudenåen' er skænket til Randers Kommune af Tradium og Randers Tandhjulsfabrik. Interesserede kan læse mere om Randers-områdets mange skulpturer på hjemmesiden skulpturer.randers.dk

Borgmester Torben Hansen gav en stor tak til virksomheder og borgere, der har arbejdet med at få genskabt 'Pigen i Gudenåen'. Der blev blandt flere andre takket til Brian Knudsen fra Fårup Beton, Kurt Sørensen fra Cogitec, John Morgen fra Randers Havn, Poul Sloth fra BMS Kraner, Kresten Skipper Krag fra Reeholm & Bredahl og bestyrelsesformand for Tradium ,Søren Sørensen, der har løbet spidsrod mellem alle samarbejdspartnerne og har løst både store og små udfordringer.