Randers ærer stor forfatter med statue

Karin Michaëlis' forfatterskab er historien om telegrafistens datter, der endte med at blive en af de mest populære forfattere i Europa. Flere af hendes bøger blev filmatiseret i Hollywood og Berlin og salget af hendes bøger overgik sågar H.C. Andersen. Nu hædres hun med en buste i Randers.

Redaktør Kirsten Klitgård fra Karin Michaëlis Selskabet, tidligere formand for Karin Michaëlis Selskabet, Keld Sørensen, og Randers-borgmester Torben Hansen på Karin Michaëlis Torv med den nye statue af den tidligere så berømte forfatterinde.

Hun har allerede sin egen pris, sit eget torv, og nu har forfatter Karin Michaëlis også sin egen statue i Randers. Det fik hun lørdag den 7. marts, hvor Randers Kommune modtog en bronzebuste af Karin Michaëlis Selskabet. Det er et portræt af Karin Michaëlis, der nu står foran Randers Kulturhus på det lille torv, der allerede er opkaldt efter den berømte Randers-forfatter.

Ud over at være en flittig forfatter, var Karin Michaëlis også en generøs humanist, der kæmpede for bedre vilkår for den fattige, den nødstedte og den lidende. På Thurø uden for Svendborg skabte Karin Michaëlis i 1930'erne sin egen flygtningelejr, hvor forfulgte, tyske borgere boede på hendes regning. I Østrig gav hun utrolig store summer til hjælp til mellemkrigstidens børn og ældre, der ikke længere havde nogen til at forsørge sig.

Igennem hele sit forfatterskab kredsede Karin Michaëlis tematisk om kvindeundertrykkelse, kvinders psykologi og seksualitet. Hun opnåede blandt andet stor popularitet med romanen 'Barnet' i 1902, som handler om en teenagepige, der gennemskuer sine forældres hykleri om deres forhold og bliver gradvist klar over seksualitetens farlige magt. Blandt de mere end 70 bøger i forfatterskabet er også bogen "Den farlige alder" (1910), som blev det andet store gennembrud. Den behandler kvinders overgangsalder og seksualitet i en tid, hvor det var uhørt.

Også i dag er Karin Michaëlis kendt i udlandet ikke mindst for sin børnebogsserie med hovedpersonen Bibi, der drager ud og skriver hjem om sine oplevelser.

"Det er helt rigtigt set af Karin Michaëlis Selskabet, at der nu rejses dette mindesmærke. Ikke alene er det en anerkendelse af forfatterskabet, men også af Karin Michaëlis' næstekærlige indsats. Det minder os alle om, at det betyder så uendeligt meget, når man tager ansvaret for fællesskabet på sig. Karin Michaëlis var en Randers-borger, som blev en verdensborger. Hun er absolut værd at mindes. Derfor takker jeg for, at vi nu kan glæde os over denne klassiske bronzebuste," siger borgmester Torben Hansen.

Et ærligt portræt
Billedhugger Gudrun Steen-Andersen har med busten portrætteret Karin Michaëlis.

"Det har været noget af et projekt. Det har for mig nemlig handlet om at finde så meget materiale om hende, som muligt. Jeg har gerne ville skabe et ærligt portræt, og det håber jeg er lykkedes", fortæller Gudrun Steen-Andersen.

Selv om den aarhusianske billedhugger ikke havde et stort kendskab til Karin Michaëlis' forfatterskab før denne opgave, så er der alligevel en særlig forbindelse mellem de to kvinder. Gudrun er født det år, hvor Karin døde - i 1950. Og Gudruns mor, der var bladtegner på avisen 'Dagens Nyheder', havde som ung portrætteret forfatterinden. Det er en sjov anekdote, som dog ikke har betydning for Gudrun Steen-Andersens bronzeportræt.

Gudrun har arbejdet på portrættet i måneder og har før selve skabelsesprocessen været gennem en stor researchproces. Gennem sin research har hun fundet flere gamle fotografier og læst flere biografier om Karin Michaëlis.

"Jeg har på den måde lært hende at kende på en helt anden måde, end jeg ellers ville have gjort, hvis jeg ikke havde fået opgaven", fortæller Gudrun Steen-Andersen.

Karin Michaëlis, blev ofte portrætteret, sådan at man ikke kunne se, at hun var vindøjet på højre øje. Derfor var højre side af hendes ansigt ofte skjult på fotografier. Fordi Gudrun Steen-Andersen går efter "det ærlige portræt", har hun valgt at portrættere Karin Michaëlis vindøjet, som hun var.

Gudrun Steen-Andersen står bag bronze-buster af både H.K.H Kronprinsesse Mary, Hendes Majestæt Dronning Margrethe II, fhv. statsminister Poul Schlüter og tidligere borgmester i Aarhus, Thorkild Simonsen. Karin Michaëlis Selskabet har valgt hende til opgaven netop, fordi hun er kendt for at lave meget vellignende buster. Selskabet har med økonomisk støtte fra blandt andre Spar Nord Randers, Randers Tandhjulsfabrik og en lang række private bidragsydere gjort det muligt at få skabt bronzebusten af Karin Michaëlis.