Randers: Halvt så mange huller i tænderne i nordbyen

Knap så mange børn fra det nordlige Randers behøver fremover at have sommerfugle i maven, når de besøger tandlægen. Nye tal viser nemlig, at der takket være en forebyggende indsats kun konstateres halvt så mange huller i tænderne som for syv år siden.

En million børstede tænder

I 2012 blev der i tandplejen registreret hul i 654 mælketænder i nordbyen. Det tal er i dag faldet til 334. Antallet af fjernede mælketænder er ligeledes faldet fra 84 til 49. De flotte tal skyldes en målrettet indsats fra Tandplejen Randers, som under sloganet "Vi børster bare bedre" har børstet i alt en million mælketænder i børnehaver og vuggestuer i bydelen. Samarbejdet med børnehaver, vuggestuer og sundhedsplejersker har betydet, at Tandplejen har været på regelmæssigt besøg i institutionerne for at børste tænder og give natriumfluorid. På den måde har man også kunnet nå ud til børnenes forældre, hvilket har haft en afgørende betydning.

"Jeg er ikke i tvivl om, at forældrenes øgede opmærksomhed på tandpleje har en stor del af æren for de flotte resultater. Gode børstevaner er nemlig essentielle for en god tandhygiejne, og de vaner skal etableres derhjemme. Samtidig har børnene lært tandplejepersonalet at kende gennem vores hyggelige besøg ude i institutionerne, og jeg tror, at de senere i livet vil besøge tandlægen lidt oftere, når bekendtskabet ikke er begyndt med en ubehagelig oplevelse med bor og tandpine", siger klinikassistent hos Tandplejen i Randers Kommune, Marianne Hasager.

Negativ tendens stoppet

Randers Nordby er gennem tiden er blevet kaldt et socialt følsomt område og statistisk set har bydelen haft flere tandproblemer end gennemsnittet. Derfor er der også plads til en forbedring af tandplejen. Alligevel havde overtandlæge Lars Høvenhoff ikke forestillet sig, at man kunne skåne så mange børn fra oplevelsen af at få fjernet en tand:

"Da vi startede havde børnene i Nordbyen dobbelt så mange huller i tænderne, som i resten af kommunen. Den tendens er helt væk i dag, og det er vi imponerede over. Resultaterne viser klart, at det betaler sig at arbejde forebyggende. Her tænker jeg til dels økonomisk, men i særdeleshed også i forhold til de ubehagelige oplevelser, som vi skåner børnene for. Når man hiver en tand ud, har det flere negative konsekvenser; ud over smerte og nervøsitet, kommer der for meget plads, der hvor tanden har været, og det kan betyde, at de resterende tænder bevæger sig uhensigtsmæssigt. Alt det slipper vi for, når de små børn fra start får hjælp til en grundig tandbørstning af deres forældre".