Randers Kommunes første cykeldagplejer har sat sig i sadlen i Spentrup

Anna, Flora, Max og Leonora sidder klar på ladet. Pia Espersen har sat sig i sadlen. Cyklen er helt ny, og om lidt går det hjemover for børnene i Randers Kommunes første cykeldagpleje i Spentrup.

For dagplejer Pia Espersen fra Spentrup er det lige så nyt, som det er for børnene. Det er dag 1 med cykeldagpleje:

”Efter 14 år som almindelig dagplejer, glæder jeg mig til at prøve noget nyt. Jeg starter dagen med at hente børnene på ladcykel hjemme hos dem selv og slutter også dagen af på cyklen om eftermiddagen, når børnene afleveres derhjemme igen. Det er oppe i tiden, at vi skal leve mere grønt, og det lever cykeldagplejen i den grad op til. Nu er fire hold forældre fri for at starte bilen for at komme forbi med deres barn. Jeg kommer i stedet forbi og henter og afleverer,” fortæller Pia Espersen.

Ideen til Cykeldagplejen er hentet i Odense, hvor konceptet blev testet sidste år og efterfølgende indarbejdet på lige fod med den traditionelle dagpleje.

Med Cykeldagplejen imødekommes ønsket om en energineutral, grøn transport til dagplejen, hvorved Cykeldagplejen bidrager til verdensmålene om sundhed, bedre klima og bæredygtige byer.

Formålet med den kommunale dagpleje er at skabe et spændende og inspirerende pædagogisk læringsmiljø, hvor børnene trygt kan trives, udvikles og lære. Når cykeldagplejeren cykler med børnene, vil der blive sat ord på fælles oplevelser og handlinger:

”Vi vil se, hvor børnene bor og snakke om natur og trafik, når vi stopper undervejs. Vi skal være nysgerrige sammen, når vi oplever noget. Når regner trommer på taget, eller en fugl flyver forbi,” siger Pia Espersen.

Pia Espersens cykeldagpleje kører i første omgang som et forsøg. Men Pia er ikke et øjeblik i tvivl om, at Cykeldagplejen er kommet for at blive:

”Jeg har netop haft besøg af mine dagplejekolleger i området og vores dagplejeleder, og der bliver støttet op hele vejen rundt. Ud over at starte og slutte dagene med en frisk cykeltur, ser jeg fordele i, at alle børnene er hjemme hos mig på samme tid hver morgen. Det vil - ligesom samværet i ladvognen - medvirke til at styrke børnenes fællesskab. Derudover vil ladcyklen give mig mulighed for at udvide området for, hvor langt vi kan tage på tur i løbet af dagen og dermed åbne op for helt nye muligheder for oplevelser.”

Lederen af dagplejen i Randers Kommune Susanne Lyholm Andersen bakker op om initiativet i en grad, så hun har været med til at udvælge den ladcykel, der vil sikre cykeldagplejen en tryg fremfærd i trafikken:

”Cykeldagplejen giver på mange måder rigtig god mening og værdi – både for forældrene og for dagplejeren. På det pædagogisk plan er fællesskabet mellem børnene på ladcyklen med til at styrke deres sammenhold. Og de faste rutiner med at hente, bringe og synge cykelsang giver ro, tryghed og stabilitet. Alle faktorer som er med til at skabe et spændende og inspirerende pædagogisk læringsmiljø,” siger Susanne Lyholm Andersen.

Vejen til succes som cykeldagplejer:

  • At forældrene sætter børnene i ladcyklen
  • Cykeldagplejer og forældre planlægger i fællesskab ruten
  • Forældrene er klar, når dagplejen kommer, både ved afhentning og aflevering
  • Dagplejeren sender en SMS, når hun kører fra første barn osv. Når ruten er kørt flere gange, kan man aftale, at dette ikke længere er nødvendigt
  • Hvis der er snestorm eller cyklen går i stykker, overgår man til almindelig dagplejer, indtil vejret er forsvarligt igen, eller cyklen er repareret
  • Der er lavet en cykelsang