Randers: Skoler og daginstitutioner genåbner gradvist efter påske

Regeringen har besluttet at genåbne daginstitutioner og skoler fra 0.-5. klassetrin fra den 15. april. Randers Kommune er derfor i fuld gang med at planlægge en forsvarlig genåbning, som også efterlever alle retningslinjer fra de nationale myndigheder. Og derfor kommer genåbningen til at ske gradvist. Nogle skoler og dagtilbud vil være klar 15. april, mens andre støder til få dage senere. Derfor fortsætter nødpasning efter påske.

For at leve op til myndighedernes retningslinjer på skole- og daginstitutionsområdet om afstand og hygiejneforhold bliver der i løbet af påsken og dagene efter påske arbejdet ihærdigt på genåbningen i Randers Kommune.

Dagtilbud åbner gradvist

"Vi glæder os til at byde alle børn velkomne tilbage i deres institutioner. Vi åbner dog først institutionerne, når de er klar til at overholde alle retningslinjer. Derfor kan forældre og medarbejdere også være trygge ved, at når institutionerne åbner, så er myndighedernes sundhedsfaglige råd også fulgt og bliver fulgt i hverdagen," siger Anders Buhl, formand for Børne- og familieudvalget og tilføjer:

"Derfor vil forældre opleve, at nogle institutioner står klar til åbning den 15. april, mens andre følger efter kort efter. Efter de nye retningslinjer skal børnene deles op i mindre grupper. Det betyder blandt andet, at den enkelte institution skal bruge tid på at kigge på børnegrupper og sammensætning, ligesom institutionerne skal i gang med at dele opholdsrum og legeplads op i mindre områder til de små børnegrupper. Institutionerne er fysisk forskellige, og hver dagtilbudsleder kigger lige nu på, hvordan de enkelte institutioner kan åbne."

Hvad med pasning 14. april og frem?

Der tilbydes stadig nødpasning den 14. april og de efterfølgende dage.

"Eftersom det kommer til at tage tid at indrette daginstitutionerne, så det bliver rart og pædagogisk forsvarligt at være der for både børn og personale, fortsætter nødpasningen også efter påske," siger Anders Buhl Christensen.

Samtidig bliver forældrene bedt om at melde deres behov for pasning i perioden fra 15. april til 24. april. Det skal hjælpe dagtilbudslederne med at få overblik over antallet af børn i den første tid efter genåbning.

Anderledes hverdag på skoler

Skolerne i Randers Kommune er også i gang med at gøre klar til en gradvis genåbning efter påske. Det er ifølge regeringens beslutning foreløbig kun de yngste klasser - altså førskole og 0.-5. årgang, der igen skal pakke skoletasker.

"Skolerne har travlt med at gøre alt klart, så vi kan byde elever velkomne tilbage. På skoleområdet er det væsentligt, at vi kan åbne forsvarligt. Og derfor bliver det gradvis. Det er altså ikke sikkert at alle elever i 0.-5. klasse kan komme i skole den 15. april, for skolerne har forskellige bygninger. Nogle skoler er klar, andre først lidt senere. Forældre får direkte besked i AULA. Og derfor fortsætter nødpasningen for førskole og 0.-3. årgang også efter påske, hvis ens barns skole ikke er klar til at åbne," siger Steen Bundgaard, formand for Skole og Uddannelsesudvalget i Randers Kommune.

Ifølge retningslinjerne skal der nu f.eks. være større afstand mellem eleverne. Derfor skal enkelte skoler have forandret nogle af de fysiske forhold. Klasser skal måske flytte lokaler og deles op fysisk, ligesom der er tale om nødundervisning.

"Heldigvis er foråret ikke aflyst. Og derfor kan en del af undervisningen foregå i det fri. Hverdagen vil blive anderledes. Men rammerne, de vil være forsvarlige og følger de nationale, sundhedsfaglige råd," siger Steen Bundgaard.

Hvis forældre har brug for nødpasning indtil skole og SFO/juniorklub åbner, så foregår tilmeldingen på samme måde som før påske -gennem AULA. Det gælder også førskole.