Randers tæller arter og redder jord

Ved Gudenåens bred blev der fredagen igennem søgt efter planter og dyr. Alle fund blev registeret og endte med at give et bidrag til den landsdækkende indsamling "Danmark redder jord"

Fredag 21. maj stod i naturens tegn for Randers. Som led i den landsdækkende indsamling "Danmark redder jord" slog Randers Naturcenter dørene op for både TV2 Go Morgen Danmark, TV2 Vejret, for bioblitz og en dag med fokus på naturens rigdom af arter, naturvandring og bevægelse i naturen. Ud over smukt TV blitzede både skoleklasser og andre gæster så mange arter, at det blev til 75.000 kr. som lokale virksomheder sponsorerede med.

Tidligt fredag morgen rullede TV 2's vejrvogn ind på Randers Naturcenter som et af elementerne i TV2 Go' Morgen Danmarks morgenflade. Og dermed fik seerne landet over et indblik i Gudenåens delta som ligger midt i Randers. TV-fladen lagde ud med, at borgmester Torben Hansen satte scenen i TV2 Vejret sendt fra fugletårnet ved Randers Naturcenter - og dermed ved Gudenåens delta - eller rettere deltaet for landets eneste flod.

Blandt gæsterne i udsendelsens indslag var også makkerparret Asser Øllgaard og Brian Rasmussen fra Randers Regnskov, der med både levende snog og tudser og masser af andre dyr på skærmen gav et indblik i artsrigdommen i området og naturens spændende verden. Herefter fulgte tv-indslag ude i rørskoven i Gudenåen, hvor tv-holdet med naturvejleder Lars Maagaard fra Randers Kommune fik en oplevelse og en fortælling om oddere, sjældne fugle og de mange andre arter i vådområderne i Gudenå-engene. Det foregik i rekonstruktionen af en pramdragerpram, en kaag, som bærer navnet "Hjalmar Ussing". TV2 Vejret sluttede formiddagen af i Læsten Bakker, hvor biolog Søren Obel fortalte om den storslåede natur i bakkerne.

Jagt på arter

Op af formiddagen blev tv-holdet skiftet ud med glade elever fra Langå Skole, der trods et vejrskifte og dråber fra himlen ivrigt gik i gang med at søge efter dyr og planter. Formålet var at finde så mange forskellige arter og sorter som muligt i en såkaldt bioblitz. Sidst på dagen kunne op mod 100 borgere nyde en eftermiddag med både bioblitz, prøve at stå på paddleboard med hjælp fra Randers Sejlklub  og nyde medbragt mad over bål, ligesom de kunne opleve gå på opdagelse i formiddagens mange fund af arter. 

 

332 arter blitzet på en dag

Da dagen var omme var det blevet til 332 arter.  Blandt dem var flodguldsmed, som netop kan findes ved landets eneste flod. Der blev bl.a. også registreret ål, som er kritisk truet.  Lokale virksomheder valgte at støtte bioblitzen og Danmark redder jord, og det løb i alt op i 75.000 kroner. Pengene kommer fra Confac A/S, DermaPharm A/S, Berry Superfos Randers og Føtex i Dytmærsken samt Føtex på Mariagervej i Randers. Pengene går ubeskåret til Den Danske Naturfonds og TV 2's indsamling 'Danmark redder jord'. Formålet er at samle ind til at opkøbe jord for at give plads til naturen.

"Formålet med dagen var at give et indblik i den rigdom af arter, som Gudenå, Gudenåengene og vores spændende natur omkring Randers har og samtidig blitze arter til det landsdækkende show på søndag. Og ikke mindst var det også vigtigt at vise, at vi som mennesker både skal værne om naturen og sandelig også kan bevæge os i den og bruge den aktivt. Jeg er rigtig glad for at mange bakkede op og stor tak til virksomhederne for at bidrage til, at Danmark redder jord," siger Torben Hansen, borgmester i Randers Kommune.

Det er muligt for alle at være med i indsamlingen. Se mere på www.danmarkredderjord.dk

Makkerparret Asser Øllgaard og Brian Rasmussen fra Randers Regnskov formidler dyr og arter TV 2 Go' Morgen Danmark fra Randers Naturcenter.

Fakta om Danmark redder jord

Den 23. maj sender TV 2 det store indsamlingsshow Danmark redder jord i samarbejde med Den Danske Naturfond.

 TV2 besøger har besøgt fem områder i ugen op til TV-showet; Møns Klint, Botanisk Have og Fælledparken i København, Vadehavet i Esbjerg Kommune, Hammer Bakker i Aalborg Kommune og Gudenå/Randers Fjord samt Læsten Bakker i Randers Kommune. 

Næsten 75 procent af Danmarks areal består af opdyrket jord, veje og byer.

For 12 kr. kan man sikre 1 m2 jord og give den vilde natur mere plads.

Naturvejleder fra Randers Kommune Lars Maagaard sejlede ud på Gudenåen med tv-holdet og fortalte om de mange vådområder omkring Randers, der bl.a. har gavnet levebetingelserne for oddere og sjældne fugle.