Rekordmange børn og unge fik online rådgivning i 2020: Derfor er den digitale indsats så vigtig

Covid-19 har øget presset på børn og unge i sårbare situationer. Lockdown og restriktioner har tydeliggjort behovet for digitale rådgivningstilbud. Hos BRUS, der hjælper børn af forældre med misbrug, har man haft markant flere børn og unge i chatrådgivningen i 2020.

Corona-pandemien har ført til øget pres på familier i udsatte situationer. Familier med fx vold, omsorgssvigt eller rusmiddelproblematikker. De børn og unge, som lever i de udsatte familier, har på grund af nedlukningen ikke haft mulighed for at søge væk fra hjemmet til for eksempel skole- og fritidsaktiviteter - eller til fysiske rådgivningstilbud.

Det har man bl.a. kunnet mærke i BRUS, som er Randers Kommunes hjælp til børn og unge i alderen 0-24 år, som lever i familier med rusmiddelproblemer. I 2020 har man i projektet haft 431 chatsamtaler mod 214 i 2019.

Chatten er bemandet af personale fra bl.a. BRUS Randers​ og giver de unge mulighed for at skrive ind med alt det, der fylder i deres liv.

Vigtigheden af digital rådgivning i 2020

Rådgivningen i projektet sker på hjemmesiden ungbrus.dk, hvor unge kan chatte med rådgiverne eller skrive i en brevkasse.

"Det kan være rigtig svært at være barn eller ung, når ens mor eller far drikker for meget eller tager stoffer. I en corona-tid oplever mange børn og unge i disse familier at blive ekstra klemt, fordi de skal tilbringe hele dagen sammen med deres forældre, og samtidig er mange forældre også trætte og stressede og skruer måske op for rusmidlerne for at dulme stressen", siger ​Linda Güven, BRUS medarbejder i Randers.

I BRUS har man under lockdown i 2020 kørt med udvidede åbningstider i chatten. Det samme gør man nu under den nuværende lockdown.

"Vi arbejder på at kunne hjælpe så mange børn og unge som muligt, og det bliver vi ved med. Vi har kunnet mærke det på antallet af chatsamtaler, at flere børn og unge har haft brug for rådgivning under de anderledes forhold, som 2020 har budt på," siger ​Katrine Nissen, leder af Rusmiddelcenter Randers.

Fakta

Chatten holder åbent:

Mandag: kl. 10-12 og kl. 14-16
Tirsdag: kl. 14-16
Onsdag: kl. 14-16
Torsdag: kl. 14-16 og kl. 18-21
Fredag: kl. 10-12

Kontakt BRUS behandlerne i Randers for yderlig info:

Heidi Birch Jacobsen 20163204

Linda Güven 2974 2132

Du kan også læse mere på BRUS' hjemmeside, hvor du også finder chatten.