Rygende fisk skaber fokus på plastik i cigaretskod

Mange rygere smider deres cigaretskod i kloakristen for at få det til at forsvinde. De ved måske ikke, at der er plastik i skoddet, og at skoddet ryger direkte i Gudenåen til skade for naturen. Den adfærd vil Randers Kommune ændre med en ny kampagne, der skal få rygerne til at tænke sig om og tage ansvar for deres cigaretskod og for miljøet.

Randers kommune sætter fokus på plastik i skod med en ny kampagne, der skal få rygere til at tænke sig om, inden de smider et cigaretskod i en kloak.

Randers Kommune har gennem årene kørt kampagner og sat nye askebægre op i Randers by for at reducere mængden af cigaretskod i gadebilledet. I 2019 rullede kampagnen ”Der er plastik i dit skod.”  Den kampagne følger Randers Kommune nu op på:

”Ligesom trafikkampagner skal gentages hvert år, så vi overholder færdselsreglerne, bliver vi også nødt til gentage kampagner, der gør rygerne opmærksomme på, at de skal tage ansvar for deres cigaretskod. Der er stadig mange rygere, der ikke ved, at der er plastik i deres cigaretskod, som skader naturen. Derfor forsøger vi nu på en ny og humoristisk måde at fange rygernes opmærksomhed, så de tænker sig om, inden de smider deres skod i kloakken eller på gaden,”   siger Frank Nørgaard, formand for Miljø- og teknikudvalget i Randers Kommune

Cigaretskod havner direkte i Gudenåen

Der er plastik i cigaretskod og foreningen Hold Danmark Rent vurderer, at der hver dag smides mange millioner skod på gader, veje og i naturen alene i Danmark. Skod er samtidig det affald, der generer fleste mennesker. Derfor bakker Vandmiljø Randers også op om kampagnen:

”Rygerne skal tænke på, at regnvandet ikke bliver renset og ryger direkte i Gudenåen til stor skade miljøet,”  siger Michael Sønder Jensen produktionschef i Vandmiljø Randers og tilføjer:

”Klimaforandringerne skaber allerede nu voldsomme lokale regnskyl, der vælter meget affald ned i kloakkerne og videre ud i nærmeste vandløb. Det øger mængden af affald i naturen. Derfor er det vigtigt, at borgerne tager ansvar for deres eget affald til gavn for et renere miljø,”   siger Michael Sønder Jensen”

Fakta

I forbindelse med skodkampagnen, der kører som annoncer på infoskærme og på busser og sociale medier, har Randers Kommune sat tre nye iøjnefaldende cigaretlignende askebægre op på Busterminalen i Randers.

I forbindelse med kampagnen har Randers Kommune sat nye askebægre op ved Busterminalen i Randers.