Sænk farten på skolevejene

I august begynder tusindvis af børn i skole, og det får nu Randers Kommune og Rådet for Sikker Trafik og politiet til at minde bilisterne om at vise hensyn. En undersøgelse viser, at knap hver 5. kører for stærkt på skolevejene.

Sommerferien er slut – og der er igen masser af skolebørn på vejene! I disse uger laver politiet kontrol ved skolerne, og i samarbejde med Rådet for Sikker Trafik har vi i Randers Kommune hængt plakater op med budskabet ”Børn på vej”. Vær opmærksomme på hinanden og skolebørnene – store som små.

I august vil det vrimle med tusindvis af forventningsfulde børn på landets skoleveje, når skolerne åbner igen efter ferien. Det stiller store krav til de øvrige trafikanter, da mange børn endnu ikke har den store erfaring med at gå eller cykle i trafikken, som ofte kan være intensiv i myldretiden ved skolerne.

For at minde bilisterne om at være ekstra opmærksomme og respektere fartgrænserne på skolevejene er Randers Kommune gået sammen med Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden i den landsdækkende skolestartskampagne "Børn på vej". Fra den 10.-30. august vil kampagnen blandt andet kunne ses på plakater på mange skoleveje.

"Alle bilister har en forpligtigelse til at være ekstra opmærksomme på alle de små nye elever, der myldrer ud på vejene i august måned. Derfor bakker Randers Kommune op om kampagnen, der sætter fokus på bilisternes ansvar for at gøre skolevejene sikre, så alle elever kan bevæge sig trygt til skole," siger Frank Nørgaard, formand for Miljø- og teknikudvalget i Randers Kommune.

For mange kører for stærkt

Selv om de fleste respekterer fartgrænserne på skolevejene og viser hensyn, så er der stadig udfordringer. I august sidste år gennemførte politiet en fire ugers kontrol ved skolerne og sigtede 6.200 personer for at køre for stærkt, viser fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

I en undersøgelse, som Epinion har gennemført for Rådet for Sikker Trafik tidligere i år, svarede 18 % af bilisterne, at de i løbet af de seneste tre måneder er kommet til at overtræde hastighedsgrænsen i bil på en skolevej op til flere gange.

"Man kan være så tidspresset om morgenen, at man fristes til at køre for stærkt. Men især nu hvor der er mange børn på skolevejene, er det særligt vigtigt at holde øje med sin fart og respektere fartgrænserne. Børn har svært ved at vurdere, om de kan nå at krydse vejen, hvis bilisterne kører for hurtigt. Så vær opmærksom og vis hensyn til børnene," siger Rosa Nissen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Sådan gør du dit barn klar til trafikken

Børn kan have svært ved at overskue trafikken både på grund af deres højde, men også fordi de har svært ved at vurdere, hvor hurtigt en bil kører, og om de kan nå at krydse vejen.

Skolestartskampagnen "Børn på vej" minder alle trafikanter om at vise hensyn på skolevejene. Kampagnen opfordrer også forældre og skoler til at træne børnene i at færdes i trafikken. Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden har samlet gode råd til sikker trafik med børn til fods, på cykel og offentlig transport: www.sikkertrafik.dk/skolestart