Samarbejde mellem jobcentret og erhvervslivet sikrer højtuddannet arbejdskraft i Randers

Det kan være en udfordring for jobsøgende akademikere at få foden indenfor på arbejdsmarkedet efter endt uddannelse. Randers Kommunes jobcenter og erhvervslivet i Randers samarbejder om at finde plads til højtuddannede akademikere.

Fra venstre: Virksomhedskonsulent Ole Würtz, jobkonsulent Tine Buchardt, freelancer og bachelor i japanstudier Thomas Gonzales og kommunikationsdirektør hos Danish Crown Astrid Gade Nielsen. De er her samlet foran Danish Crowns hovedkontor i det sydlige Randers, hvor Thomas Gonzales har været i praktik i et halvt år. Foto: Randers Kommune.

Når højtuddannede ledige forsøger at få foden indenfor på arbejdsmarkedet, får de hjælp og vejledning hos kommunens jobkonsulenter i jobcentret. For at skabe kontakten mellem ledige og erhvervslivet, afdækker jobcentret de lokale virksomheders behov for arbejdskraft.

Med hjælp fra jobcentret har Thomas Gonzales, som har en bachelorgrad i japanstudier, fundet sin plads på arbejdsmarkedet. Det startede med et halvt år i praktik hos Danish Crown, hvor han hjalp virksomheden med oversættelse og tekstforfatning.

"I jobcentret lyttede min jobkonsulent til de ting, jeg fortalte, og jeg havde selv meget indflydelse. Der blev arbejdet for at finde en god praktikplads, og jeg fik gode forslag. Danish Crown var der, hvor der blev fundet en plads," forklarer Thomas Gonzales.

Nu arbejder Thomas Gonzales freelance, hvor han blandt andet laver oversættelser og guides for flere virksomheder, blandt andet Danish Crown, Friland og Lionbridge.

"Praktikken har givet mig redskaberne til at gå freelance. Jeg er glad for, at Danish Crown gav mig mulighed for at arbejde med oversættelse af sprog, samtidigt med at jeg fik lov til at prøve en masse andre ting, som jeg ikke har prøvet før. Jeg prøvede at arbejde med sociale medier, skrive artikler og udvikle hjemmesider og fagblade. Jeg prøvede kræfter med koordination og kontakt med leverandører," fortæller Thomas Gonzales om sin tid i praktik, som kom i stand efter aftale med sin jobkonsulent Tine Buchardt:

"Vi afdækker med borgerne hvilke kompetencer, de har, som virksomhederne efterspørger. Thomas' kompetencer var et spot on match med Danish Crown. Det er en succes, hver gang vi finder et godt match," forklarer Tine Buchardt, jobkonsulent i Jobhuset i Randers Kommune.

Samarbejde mellem jobcenter og det lokale erhvervsliv

Hos Danish Crown er man glad for at give ledige muligheden for at prøve nogle ting af:

"Det er altid en fornøjelse, når vi kan være med til at hjælpe kandidater med at finde deres styrker. Det forløb, vi havde med Thomas, var et rigtig godt eksempel på det. Han fandt lidt efter lidt ud af, hvad de personlige og uddannelsesmæssige styrker, han havde med sig, kunne bruges til i praksis," fortæller Astrid Gade Nielsen, kommunikationsdirektør i Danish Crown.

Praktikken kom i stand, efter en virksomhedskonsulent i Jobcenter Randers Erhverv, Ole Würtz, fik nys om, at Danish Crown manglede eksperter i japansk sprog og kultur:

"Vi sparrer med virksomhederne om deres behov, og når vi taler med virksomhederne, skal vi lytte mere, end vi taler. Så kan vi sætte vores viden i spil i forhold til de ledige, som har mange højtspecialiserede kompetencer, som erhvervslivet efterspørger," forklarer Ole Würtz, virksomhedskonsulent i Jobcenter Randers Erhverv.