Sidste skoledagselever: Vi har et ansvar for fællesskabet

Fredag den 25. maj holder 9. og 10. klasser i Randers Kommune sidste skoledag. Det er en stor dag med mange faste traditioner, som eleverne selv står for at planlægge. De ældste elever føler et ansvar for fællesskabet og har stor opmærksomhed på, at det også bliver en festdag for de yngre årgange.

9. klasses elever fra Langå Skole i gang med at planlægge sidste skoledag.

Fælles morgenmad med lærerne, kast med karameller, underholdningsshow for alle skolens elever og hygge på Justesens Plæne er en række af de faste traditioner, som 9. og 10. klasser i Randers Kommune hvert år ser frem til.

”Sidste skoledag er noget, vi har kunne huske, siden vi var helt små. Vi har altid set op til 9. klasserne, og derfor er det også vildt fedt, at det endelig er vores tur. Samtidig er det også et stort ansvar, for vi vil jo gerne have, at alle de andre elever synes, vi laver noget god underholdning til dem. Og så skal det også gøres på en ordentlig måde, så dem under os også kan få lov til at holde sidste skoledag næste år”, fortæller Frederik Nickø fra 9.b på Langå Skole.

På Langå Skole er det en tradition, at eleverne henter deres lærere tidligt om morgenen, klæder dem ud og inviterer dem til fælles morgenmad inden det går løs med karamelkast. Skolens tidligere lærer bliver også inviteret med til morgenmaden for at tage afsked med eleverne.

”Sidste skoledag er virkelig en festdag. Det er faktisk den bedste dag på året, for det er så sjovt med alle de traditioner vi har. Hvert år kommer 9. klasserne rundt i de forskellige klasser og pynter eleverne med makeup, glimmer og udklædning. Når man tre uger efter sidste skoledag stadig kan finde glimmer i sit hår, så ved man, det har været en rigtig god dag,” fortæller Frederik Nickø.

Traditioner med et twist

På Tirsdalens Skole i Sydbyen går der kun elever fra 7.-9. klasse. Det betyder, at eleverne oplever et stort fællesskab på tværs af hele skolen, fordi de aldersmæssigt er så tæt på hinanden.

”Efter vi har kastet med karameller er det en fast tradition, at 9. klasserne står for et underholdningsshow. De andre år synes vi, at det har været lidt internt mellem 9. klasserne og deres lærer, men det skal være en sjov dag for alle. Vi skal jo ikke kun sige farvel til hinanden og lærerne, men også til vores venner på de yngre årgange. Derfor har vi i vores planlægning haft fokus på, at alle klasserne skal være med i underholdningen. Vi har planlagt en masse konkurrencer, hvor elever fra alle tre årgange og lærerne skal dyste mod hinanden,” fortæller Majka Larsen fra 9.F på Tirsdalens Skole.

Ledelsen på Tirsdalens Skole har udstukket nogle simple rammer for dagen, men det er elevernes eget ansvar at fylde rammerne ud. Derfor har de også et stort medejerskab for at skabe en god dag.

”Jeg synes det er rigtig dejligt at se, at eleverne er så optaget af at holde de faste traditioner i hævd samtidig med, at de formår at nytænke dem ved at inddrage alle skolens elever. Det er ret fantastisk, at det kan foregå så fint med sidste skoledag. Det kræver jo en stor portion fantasi at planlægge sådan en dag, der skal være underholdende for alle”, fortæller Anne Brøndum, der er skolelærer på Tirsdalens Skole.

Sidste skoledag finder sted fredag den 25. maj og om eftermiddagen samles alle elever fra kommunens folkeskoler til hygge på Justesens Plæne.