Sjælden plante i Bjerregrav mose

I Bjerregrav Mose lidt syd for Fårup findes en af de kun fire lokaliteter, hvor arten Rustskæne endnu findes i Danmark. Da arten blev fundet i Bjerregrav Mose, var der kun to tuer af den sjældne halvgræs tilbage.

Da Rustskænen blev fundet i Bjerregrav Mose, var der kun to tuer, som vokser helt tæt op af hinanden og ses her på billedet. Der findes også mange andre spændende planter på det nu indhegnede areal; bl.a. Sumphullæbe, Levermos, Vibefedt og Engtroldurt.

Via projektet LIFE IP Natureman har Randers Kommune fået indhegnet arealet og sat Dexter naturplejekvæg på det moseareal i Skals ådalen syd for Fårup, hvor Rustskænen, en af de sjældneste planter i kommunen, vokser.

Rustskæne er rødlistet som sårbar på den danske rødliste. På voksestedet i Skals Ådalen er der kun tre tuer tilbage af arten, og der er derfor overhængende fare for at den forsvinder fra ådalen.

Rustskæne er en såkaldt halvgræs, som kan være temmelig vanskelig at finde, da den er ret undseelig. Den vokser kun på steder, hvor der siver rent kildevand/grundvand fri for næringsstoffer op gennem kalkrige lag i jorden.

”I Vasby mose på Sjælland, hvor arten også findes, har det vist sig, at græsning med kreaturer kan få arten til at sprede sig. Derfor har Randers Kommune via EU-projektet ”Life IP Natureman” og i samarbejde med lodsejer nu fået sat nyt hegn og naturplejekreaturer af typen Dexter på arealet,” fortæller biolog ved Randers Kommune Anne Margrethe Wegeberg:

”Dexter er meget nøjsomme dyr, som kan ernære sig med føde med et ret lavt proteinindhold, hvorfor de er gode til at pleje naturarealer. Dyrene hjælper de sjældne planter på naturarealet ved at spise græs, siv og større planter, der skygger for de mindre planter, som også har behov for lys.”

”Derudover kan kreaturerne med deres hove lave huller i mosen, som kan fungere som spirebede for Rustskænens frø, som pga. den tætte bevoksning af planter og mos i mosen ellers kan have svært ved at komme ned i mosejorden.”

”Vi er ret spændte på at følge græsningen de næste 3-4 år, og vi håber, at de græssende dyr kan medvirke til at bevare den sidste kendte forekomst af Rustskæne i Skals Ådalen,” slutter Anne Margrethe Wegeberg.