Skov-gøgeliljen blomstrer i Læsten Bakker

En af de danske orkidéer, skov-gøgeliljen, er netop nu i blomst i Læsten Bakker. Skov-gøgeliljen blomstrer her i juni og i begyndelsen af juli med smukke hvide blomster, som om aftenen udsender en sød duft for at lokke natsværmere til.

Skov-gøgelilje vokser på god jord i åbne skove, krat og på enge og overdrev. Den er ret almindelig i Østjylland og på øerne, men sjælden i Nord- og Vestjylland.

Skov-gøgeliljen bliver 25-40 cm høj og har to store, lancetformede blade nederst på stænglen. På stænglen sidder en række, hvide blomster, som lyser op i skovbunden. Blomsterne har lange sporer. Sporene er en del af blomsten og er trukket ud i en lang, tynd del fyldt med nektar.

Blomsterne hos skov-gøgelilje dufter næsten ikke om dagen, men udsender om aftenen en sød duft. Duften tiltrækker natsværmere, som med deres lange snabler kan nå ned til nektaren i bunden af blomsten. Herunder klistres der blomsterstøv på sværmeren i form af en støvkølle. Når natsværmeren derefter besøger en ny skov-gøgelilje, vil støvkøllen ramme støvfanget i den nye blomst, som på denne måde bliver bestøvet.

Som alle andre orkidéer i Danmark er skov-gøgeliljen fredet.

Læs mere om Læsten Bakker

Naturen og mulighederne for gode naturoplevelser ligger derude og venter. Klik her og se andre muligheder for vandreture og naturoplevelser i Randers Kommune