Stolt børnekor modtog kulturpris

Randers Kommunes Kulturpris skabte stor glæde hos både børn og voksne, da Jennumparkens Børnekor modtog prisen torsdag eftermiddag den 24. januar.

I mere end ti år har Jennumparkens Børnekor med skiftende børn, bragt sang og glæde med sig. Det er uanset om publikummet var korets forældre, andre børn i kommunen eller Dronningen. En torsdag eftermiddag i januar blev koret så hædret for sin indsats, da kommunens kulturpris blev overrakt ved en åben reception på Randers Kaserne.

"Det er en fantastisk anerkendelse, at Jennumparkens Børnekor modtager Randers Kulturpris. Det er meget motiverende i det videre arbejde for de voksne omkring koret - og børnene har adskillige gange givet udtryk for stor glæde og stolthed ved at skulle modtage denne pris," siger Birgitte Kaas Sørensen, der som leder af Jennumparkens Fritidshjem også er leder af børnekoret.

De stolte korbørn gav naturligvis et par sange ved overrækkelsen af kulturprisen. Gladere børn Eventyret begyndte i 2008, der var udnævnt til "Sangens år". Ifølge en videnskabelig undersøgelse, der blev offentliggjort samme år, har sang en stor betydning for kroppens fysiske og psykiske tilstand. Undersøgelsen konkluderede blandt andet, at musik skærper indlæringsevnen og styrker de sociale kompetencer. Ligesom at sangen styrker børns identitet og modner dem i samspil med andre. Det blev inspirationen til at danne koret, fortæller Birgitte Kaas Sørensen.

"Gennem forløbet med sang i ti år har vi oplevet, at vi har fået gladere børn. Nogle børn er blevet mere udadvendte, andre tør tage flere udfordringer op, og børnenes selvværd er steget. Det har også betydet, at børnene er blevet bedre til at koncentrere sig. Det viser sig også, at sangen er blevet en betydningsfuld integrationsfaktor og kulturformidler."

Der var derfor heller ikke skyggen af tvivl, da en enig priskomite skulle vurdere de mange indstillinger, som komiteen modtog i løbet af november måned sidste år. Jennumparkens Børnekor er en særlig god repræsentant for børnekulturen, konkluderer komiteen, og skriver således:

"Med afsæt i glæden ved at synge og skabe musikalske oplevelser for hinanden giver børnekoret et livsbekræftende og stærkt nyt bud på kulturel brobygning, som også kunne kaldes integration. Koret har ofte givet koncerter, hvor børn og ældre mødes i sangen og musikken med en helt særlig glæde og rørende stemning som følgesvend".

Jennumparkens Børnekor består af godt 35 børn i alderen 6-13 år, hvor af godt 75 procent har en anden etnisk baggrund end dansk. En stor del af det musikalske afsæt tages i den danske sangskat, men ikke udelukkende. Og med til sangoplevelserne hører også sammenbindende fortællinger, skabt af korleder Birgitte Kaas Sørensen, dekorationer og kostumer, som børnene selv hjælper med at lave. Med til sangoplevelserne hører også sammenbindende fortællinger, skabt af korleder Birgitte Kaas Sørensen, dekorationer og kostumer, som børnene selv hjælper med at lave.

Sang med DR Pigekoret

Kulturprisen består af et kontantbeløb på 10.000 kroner og en gave fra Kulturelt Samvirke, der i år var et beløb på yderligere 3.000 kroner.

"Alle i børnekoret skal selvfølgelig have fornøjelse af denne pris. Og der er allerede planer om, hvordan pengene skal bruges i forhold til de ældste i børnekoret," fortæller Birgitte Kaas Sørensen. Til maj skal de i DR's Koncertsal til midsommerkoncert med DR Pigekoret. Der er i den forbindelse sendt en forespørgsel til chefdirigent, Phillip Faber, om at børnekoret kan deltage med en sang ved koncerten. Jennumparkens Børnekor har to gange tidligere medvirket ved DR Pigekorets.

Særlig påskønnelse

Randers kommunes kulturpris er stiftet i 2002 i samarbejde mellem Kulturelt samvirke og Randers Kommune. Prisen gives som en påskønnelse af en person eller institution, der har ydet en særlig indsats på kulturområdet. Prisen tildeles hvert andet år på baggrund af indstillinger fra borgere i Randers. Herefter vurderer priskomitéen alle indstillinger. Komitéen består af formand for Sundheds-, idræts og kulturudvalg Louise Høeg, næstformand Karen Lagoni, samt Solveig Sørensen og Michael Kull, der begge er medlemmer af Kulturelt Samvirkes bestyrelse.