Stort tyggegummi-univers sætter fokus på tyggegummiklatter

Fredag den 12. august blev et 65 meter langt tyggegummi-univers indviet på Busterminalen i Randers. Næsten alt materiale i universet er lavet af genbrugsmaterialer. Målet er skabe opmærksomhed på de mange tyggegummiklatter, der ligger på fliserne. Det opsigtsvækkende univers er kreeret af elever fra kunst, musik og multimedieværkstedet på FGU i Randers i et samarbejde med kunstneren Anni Holm.

Det 65 meter lange tygge tyggegummi- univers er i Randers Festuge omdannet til et lyserødt sanse- farve- og oplevelsesunivers. Målet er skabe opmærksomhed på de mange tyggegummiklatter, der ligger på fliserne.

Det 65 meter lange tygge tyggegummi- univers er I Randers festuge omdannet til et lyserødt sanse- farve- og oplevelsesunivers. Målet er skabe opmærksomhed på de mange tyggegummiklatter, der ligger på fliserne

Buspassagerer og gæster i Randers Festuge kan se frem til en anderledes oplevelse på Busterminalen i Randers. Lyserøde og hvide tyggegummibobler og klatter lavet af kasserede lagner fra Regionshospitalet Randers og grønne blade lavet af overskudplast smykker loftet på det overdækkede areal. Søjlerne på overdækningen er iklædt stofligt materiale og lyserøde træplader med udsagn, som passagererne kan stemme på med deres tyggegummi.

Det var Nick Zimmermann, formand for Miljø- og teknikudvalget, der klippede snoren til tyggegummi-universet den 12. august: 

"Jeg er stolt over at være formand for Miljø- og teknikudvalget i en kommune, hvor så mange kreative ildsjæle har arbejdet sammen om at lave en så spektakulær installation. Eleverne og kunstneren har forstået at sætte fokus på problemet med affald ved at gå helt nye veje. I stedet for løftede pegefingre, får vi en sanse og farvemæssig oplevelse, der gør os nysgerrige, så vi får lyst til at gå på opdagelse og få mere viden om tyggegummi og affald og blive inspireret til at handle anderledes," sagde Nick Zimmermann.

 

Anderledes omgivelser inspirerer til ændret adfærd.

Kunstner Anni Holm, der bor og arbejder i både Chicago USA og i Randers, er vild med at arbejde sammen med andre mennesker om kunstprojekter, der har fokus på bæredygtighed. Det gælder også tyggegummi-universet, hvor næsten alt materiale er lavet af genbrugsmateriale:

"Når vi bliver rykket ud af hverdagens vante omgivelser og ind i et nyt og anderledes univers, bliver vi mere opmærksomme, hvilket er det første skridt til at ændre vores adfærd. Det betyder, at vi pludselig tænker os lidt mere om, inden vi smider affald og i dette tilfælde specifikt tyggegummi på jorden." siger Anni Holm.

Magisk univers

Freja Birch er én af de kreative elever fra kunstlinjen på FGU Østjylland i Randers, der har været med til at kreere det lyserøde univers:

"Det er fedt at være med at sætte sit præg på et magisk univers lavet næsten udelukkende af genbrugsmaterialer," fortæller Freja Birch: 

"På uddannelsen er vi vant til at lave mindre projekter. Tyggegummi-universet er et meget stort fælles projekt, som det har været spændende at være med til at lave. Jeg håber, at det smukke univers vil få flere til at tænke sig om og aflevere tyggegummiet i skraldespanden."

Fakta

Tyggegummi-universet kan opleves i hele Randers Festuge, der ruller fra den 12. til den 21. august.

På den lyserøde søjle kan buspassagerer blive klogere på tyggegummi.