Tag ud og oplev havørreden gyde

Det er nu og den næste måned til halvanden frem, at man kan se store og små havørreder i den årlige elskovsakt. Skal du ud på tur, så bør du ikke snyde dig selv og familien for dette prægtige syn. I Randers Kommune er der mange steder, hvor man kan opleve gydende havørreder her i december og januar. De fleste af stederne er private og kræver tilladelse fra lodsejeren - men andre steder er der gode offentlige adgangsmuligheder.

Havørred på gydebanke – godt kamufleret.

Når du går tur langs den lokale bæk eller å, så kig efter hurtigt strømmende vand med sten og grusbund. Det er her man finder ørredens gydeområder. Hvis du i områder med sten og grusbund ser bunker af grus, hvor stenene er lysere end de omkringliggende sten, er det fordi ørrederne allerede har gydt her.

Ofte gyder ørrederne flere gange på samme gydebanke - og de er gerne flere om elskovsakten. Kig efter ørreder ved udhængende vegetation, trærødder, store sten og andre former for skjul - her opholder de sig, indtil elskovsakten begynder.

Adgang til gode gydelokaliteter

Der er offentlig adgang til flere gode gydelokaliteter i Randers Kommune. Langs med Svejstrup Bæk især ved Oust Mølleskolen og videre nedstrøms mod Oust Møllevej gennem Doktorparken og ned til Viborg vej er mulighederne for at se store havørreder gode. Sportsfiskerne har lagt gydegrus ud til glæde for ørrederne, og smådyr lige efter Oust Møllevej og ned mod Doktorparken.

Hvis man bevæger sig lidt nord på i kommunen til Øster Tørslev, er der også god mulighed for at opleve store ørreder i den kommende tid. Strækningen fra Tjørnevej og ned til kirken er et besøg værd. Andre gode gydesteder for at opleve de gydende fisk er ved Tvede Å, Kærby Møllebæk, Kåtbæk og Kousted Å - men husk altid at spørge lodsejeren om lov, inden du træder ind på private arealer.

Indtag snigerstillingen

Når du og familien skal på søndagstur, så husk at snige jer ind på fiskene. De bliver nemlig let bange, hvis man tramper eller løber på bredden. Har du er par solbriller med polaroid-filter, er det meget lettere at få øje på fiskene. For selvom der kan være fisk på 70-80 cm, er de altså rigtig gode til at skjule sig.

Husk, at hvis ikke fiskene er der i dag, så kan det være, de er der i morgen eller næste søndag :-)

Tegn på gydning. Gruset er vendt.