Tanja Koch fra Randers er kåret til Årets Sundhedsplejerske

Sundhedsplejerske i Randers Kommune, Tanja Koch, er kåret til Årets Sundhedsplejerske 2022. Hun har modtaget prisen på baggrund af sin forebyggende indsats for børn med astmatisk bronkitis.

Randers Kommune er den stolte arbejdsgiver til den nu dobbelte prisvinder, sundhedsplejerske Tanja Koch. I efteråret 2021 modtog hun Athenaprisen for sit arbejde med tidlig opsporing af astmatisk bronkitis, og nu er hun kåret til Årets Sundhedsplejerske 2022 af Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker for samme indsats.

”Tanja Koch modtager prisen, fordi hun har formået at skabe en helhedsorienteret forebyggende indsats for børn med astmatisk bronkitis. En indsats, som er innovativ, har fokus på tværfaglighed og kan være til inspiration for landets øvrige kommuner”, sagde næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Dorthe Boe Danbjørg, i sin tale ved prisoverrækkelsen.

Den fornemme pris blev overrakt mandag d. 2. maj 2022 på Landskonferencen for Sundhedsplejersker på SAS Radisson i Aarhus.

”Jeg er utrolig stolt, og jeg glæder mig over, at der med prisen følger et øget fokus på indsatsen for børn med astma. Jeg talte med flere sundhedsplejersker på Landskonferencen, der slet ikke var klar over problemets omfang, og det er en af grundene til, at indsatsen er så vigtig”, siger Tanja Koch.

Jeg forebygger i stedet for at behandle

Da Tanja Koch for år tilbage arbejdede som børnesygeplejerske på Randers Regionshospital, tog hun imod mange børn, der blev indlagt med opblussen i astmatisk bronkitis eller med lungebetændelser. Nu arbejder hun med at forebygge selvsamme indlæggelser.

”Det har givet mig en stor faglig tilfredsstillelse at udvikle en forebyggende indsats inden for mit fagområde til gavn for dem, der har brug for en særlig indsats. Og det glæder mig især, når jeg ser evalueringer fra forældre, der efter et astma-hjemmebesøget føler sig anderledes klædt på til at håndtere deres barns sygdom, og de oplever bedring i barnets symptomer”, siger Tanja Koch og tilføjer:

”Som sundhedsplejerske har jeg generelt mere fokus på sundhedsfremme og forebyggelse – både fysisk, mentalt og socialt – og det giver rigtig meget mening for mig. Og hver gang jeg kan se potentialet for positiv forandring i barnets medicinering og miljø, så ved jeg, at det kan være med til at sikre friere luftveje og understøtte, at barnet kan blomstre og udvikle sig som sine jævnaldrende. Det er den allerstørste glæde ved mit arbejde”.

Inspiration til andre kommuner

Astmatisk bronkitis er, ifølge lederen Sundhedsplejen i Randers Kommune, den største oversete børnesygdom med over 5.000 indlæggelser årligt. Derfor giver det mening at kunne opspore disse børn så tidligt som muligt og være med til sikre, at børnene er velbehandlede.

”Med Tanjas store faglighed, grundighed og høje kompetencer har hun i samarbejde med kollegaer udviklet en indsats, som kan være til gavn for så mange børn og familier, som dagligt skal leve med en kronisk sygdom. En indsats som er innovativ, har stor fokus på tværfaglighed og kan være til inspiration for landets øvrige kommune”, siger Anne Lise Buus Nielsen, og fortsætter:

”Tanja når langt ud med sin viden, og har både kontakt til de praktiserende læger, personalet på børneafdelingen på Randers Regionshospital og samtlige af byens daginstitutioner, hvor hun i samarbejde med de enkelte steder har undervist både personalet, men også i flere omgange forældrene i de enkelte institutioner i, hvordan man bedst understøtter barnet”.