Vejen til mere lighed i sundhedsvæsenet

Hvorfor får nogle borgere mindre hjælp i sundhedsvæsenet end andre? Nogle borgere har svært ved at navigere i systemet, og derfor bliver de ikke hørt. En ny video fra Sundhedsstyrelsen tager udgangspunkt i arbejdet fra Randers Sundhedscenter, hvor Rehabiliteringsenheden arbejder med at gøre ressourcer og information tilgængelige for alle borgere.

Rehabiliteringsenheden på Randers Sundhedscenter arbejder med sundhedskompetencer. Foto: Randers Kommune

I Sundhedsstyrelsens nye video følger vi en borger med KOL og angst. Han har problemer med at overskue sundhedsvæsenet, og det er først, da han taler med ergoterapeuten i Randers Sundhedscenter, at han for alvor kan spørge ind til sin sygdom.

Rehabiliteringsenheden på Randers Sundhedscenter har arbejdet med at tilpasse organisationen, så alle borgere får den rette hjælp med udgangspunkt i deres behov. I filmen fortæller ansatte også om, hvad de har gjort for at imødekomme borgernes forskellige sundhedskompetencer.

En del af visionen

Den lige adgang til sundhedsydelserne er netop en del af Vision 2030 for Randers Kommune - politikernes overordnede tanker om de næste års udvikling. Derfor er Louise Høeg, formand for Sundheds-, idræts- og kulturudvalget, også glad for, at Sundhedsstyrelsen fremhæver Sundhedscenterets arbejde.

"Arbejdet med sundhedskompetencer er en direkte udmøntning af visionen for Randers. Vi skal hele tiden have borgeren i centrum i vores arbejde og gøre, hvad vi kan, for at gøre mødet med sundhedsvæsenet så lige til og forståeligt som overhovedet muligt", siger Louise Høeg.
På Sundhedscenteret har Rehabiliteringsenheden stor fokus på at forsætte arbejdet bl.a. med at tilpasse kommunens arbejdsgange, så de bedre passer til borgernes forskellige sundhedskompetencer.

 

Hvad er sundhedskompetence?

Sundhedskompetence handler om at kommunikere på en måde, så den enkelte borger eller pårørende kan finde, forstå og anvende information om sundhed. Det er vigtigt, så man kan opsøge og tale med sundhedsprofessionelle, fortælle om egne behov og tage beslutninger i et sygdoms- og behandlingsforløb.

Direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, fortæller i filmen, hvorfor Sundhedsstyrelsen sætter sundhedskompetence på dagsordenen:

"Hvis vi skal behandle alle borgere retfærdigt, betyder det, at vi er nødt til at behandle borgere forskelligt. Der er nogen, der skal have mere tid og mere opmærksomhed, og andre kan have brug for hjælp til at forstå de beskeder, der kommer fra læger og sygeplejersker. Andre igen skal have særlig hjælp for at gennemføre behandlingen og rehabiliteringen".

Udover filmen er der udgivet en rapport om, hvordan man kan tænke sundhedskompetence ind i sundhedsvæsenet. Rapporten er udarbejdet i samarbejde med Institut for Folkesundhed, Aarhus universitet.