Verdensmål i børnehøjde

Børnehuset Viborgvej sætter fokus på verdensmålene med temaet ”Verdens børn”. I den forbindelse har børnene samlet mad sammen til Sct. Peders Kirkes foodbank, der forleden kom forbi børnehuset og hjalp med at sætte ord på, hvad det vil sige at være fattig eller rig og sulten eller mæt.

Børnehavebørn er fremtidens verdensborgere. Derfor er verdensmålene et meget relevant emne for de små, hvis man spørger Børnehuset Viborgvej. Efterårets tema ”Verdens børn” har derfor allerede sat fokus på emner som sult og fattigdom. Helt konkret betyder det, at de har beskæftiget sig med verdensmål 1, Afskaf fattigdom og verdensmål 2, Stop sult.

”Vi ønsker gennem aktiviteten, at børnene oplever forståelse af andres kulturelle baggrunde og bidrager til værdier og respekt for andre. Børnene skal opleve at trods forskellighed, så er vi alle ligeværdige, og at vi alle kan tage andel i at bidrage til fællesskabet og gøre en forskel for andre,” siger pædagogisk leder i Børnehuset Viborgvej, Pia Kjærsgaard Johansen.

Børnene har blandt andet talt om modsætninger, som hvad det vil sige at være rig eller fattig og sulten eller mæt. De har også haft samtaler om, hvor penge kommer fra, hvad det vil sige at tjene penge og om man kan se på folk, om de er fattige eller rige. Kirke- og kulturmedarbejder fra Sct. Peders Kirke, Irene Abildgaard, var forleden forbi børnehuset og hjalp med at sætte ord på netop de temaer.

I forlængelse af temaet har børnene også doneret mad til Sct. Peders Kirkes foodbank. Foodbanken er, som Irene Abildgaard forklarede for børnene på Viborgvej, en slags købmandsbutik, hvor varerne ikke koster noget, fordi dem, der kommer i butikken, ikke har nogen penge. Hjælpen består af basisvarer som gryn, ris, pasta og konserves mm. Nogle gange består den også af andre nødvendigheder som sæbe, tandpasta, shampoo og andet til personlig pleje. Fødevarebanken er afhængig af donationer, og Irene Abildgaard var derfor meget taknemmelig over de mange varer, børnene havde hjulpet med at samle ind.

Den gode snak med Irene blev afsluttet af en tegnestund, hvor børnene tegnede det, de synes, der skulle på købmandshylden.

Verdensmålsfestival i Randers

Randers Kommune afholder Verdensmålsfestival fredag den 28. maj 2021. Festivalen skal sætte fokus på FN’s 17 verdensmål, der har til formål at sikre én bæredygtig verden for alle inden 2030. Det betragtes som vor tids vigtigste plan. Byrådet i Randers vedtog i forbindelse med budget 2020-2023, at kommunen skal gå foran og bidrage til at udbrede de 17 verdensmål sammen med både offentlige institutioner, borgere, organisationer og erhvervsliv. For at nå det mål, har kommunen indgået et samarbejde med nonprofitorganisationen Global Public, der står bag kampagnen ”Danmark for Målene”. Samarbejdet skal bidrage til at udbrede verdensmålene i Randers som led i en indsats, der er landsdækkende.

Børnehuset Viborgvej er en af de aktører, der bidrager til arbejdet med planlægning af verdensmålsfestivalen, og som allerede har gjort et stort stykke arbejde for at få verdensmålene bragt ned i børnehøjde og ind i hverdagen.

Info om kampagnen findes på www.randersformålene.dk