Veteraner og borgmesteren åbnede ny udstilling

Lokale veteraner og tidligere udsendte åbnede i fællesskab med borgmester Torben Hansen tirsdag aften udstillingen Gennem Ild og Vand i Kulturhuset.

Ferniseringen af udstillingen om Danmarks udsendte til krig, kriser og katastrofer foregik tirsdag 18. august i Salen i Kulturhuset. Torben Hansen åbnede ferniseringen med en tale til de fremmødte.

"Udstillingen giver et sjældent indblik i de konflikter og katastrofer, danskere har været udsendt til, og de mange personlige beretninger gør et stort indtryk. Denne udstilling er en hyldest til alle dem, der har været udsendte," fortalte Torben Hansen, borgmester i Randers Kommune.

Udstillingen giver en indføring i de danske udsendelser siden 1948 fortalt gennem personlige historier, billeder, breve og fakta om Danmarks missioner. Fire veteraner og tidligere udsendte var mødt op til ferniserigen for at give deres stærke personlige beretninger om at være udsendt af Danmark.

"Vi må ikke glemme, at det er mennesker af kød og blod, der tager afsted, og det har en pris for dem, der deltager. Og det har en pris for de pårørende, som skal få hjemmefronten til at fungere. Derfor skal vi også bakke op om de udsendte, når de er hjemme igen. For der kan være brug for hjælp til at komme videre, og også derfor er den kommunale veteranindsats vigtig," forklarede Torben Hansen.

I Randers samarbejder Veterancafeen, Randers FC, Danmarks Veteraner, de lokale soldaterforeninger og Randers Kommunes veterankoordinator Stanley Schmücker om at implementere kommunens veteranstrategi.

"I Randers har vi et stærkt veteranfællesskab, og det fællesskab kom også til udtryk i aften ved åbningen af udstillingen. Der er fantastisk opbakning til arrangementer som dette, og vi byder altid veteraner, tidligere udsendte og pårørende velkommen til vores aktiviteter," forklarer Stanley Schmücker.

Udstillingen Gennem Ild og Vand turnerer netop nu landet rundt og kan opleves i Salen i Kulturhuset Randers frem til tirsdag 25. august 2020.