Nye besøgsrestriktioner på alle plejecentre

Randers Kommune har netop modtaget et påbud med nye midlertidige restriktioner for besøg på kommunale og private plejecentre. Påbuddet kommer fra Styrelsen for Patientsikkerhed og skyldes, at smittetrykket i Randers Kommune generelt er stigende.

Besøgscontainer på Borupvænget.

”Vi indfører nu de nye restriktioner. Vi ved, at det er svært at opleve, at der kommer indskrænkninger i, hvordan man kan se hinanden som beboer og pårørende. Men det vigtigste er, at smitten ikke spreder sig og at vi passer godt på vores sårbare medborgere,” siger omsorgschef Lene Jensen, der også er medlem af Randers Kommunes krisestyregruppe.

Indholdet i restriktionerne

De midlertidige besøgsrestriktioner skal indføres omgående og gælder øjeblikkeligt og indtil Styrelsen for Patientsikkerhed ophæver dem. Restriktionerne bliver løbende revurderet af styrelsen og vil senest blive set på igen 7. januar 2021.

Restriktionerne betyder

  • At beboerne i deres egen bolig kun kan få besøg hvis der er tale om en kritisk situation eller kun af én nærmeste pårørende til beboeren. (Hidtil har beboerne kunnet modtage besøg af 2-3 personer i egen del af bolig – afhængig af størrelsen på boligerne og mulighed for at overholde afstandskrav)
  • At beboerne i et dertil indrettet besøgsrum kan få besøg af den nærmeste pårørende og to andre navngivne pårørende, dog kun to af gangen. (Hidtil har beboerne ikke været nødt til at udvælge to faste pårørende men kunne vælge flere forskellige – og dermed have en omgangskreds på op til 10 personer)
  • At hvis beboerne vil have besøg af andre end de tre faste nære pårørende som er inklusiv den nærmeste pårørende, så kan det nu kun ske udendørs.

”Vi følger situationen tæt, jeg kan fortælle, at smittesituationen lige nu ser godt ud. Vi står ikke i en situation med smitte blandt vores beboere på plejecentre. Der er én smittet medarbejder på Friplejehjemmet. Restriktionerne er indført for netop at passe på vores svageste medborgere og forhindre at smitten i samfundet kommer ind,” siger Lene Jensen og fortsætter:

”Vi har arbejdet ihærdigt med at indrette både indendørs og udendørs besøgsrum. Og p.t. mangler der udendørs besøgsrum tre steder, som er klar i næste uge. Og der er fra i dag mulighed for besøg på alle centre enten inde eller ude.”

Der er fortsat adgang for borgere som ikke bor på plejecentret men deltager i visiterede trænings- og aktivitetstilbud. Der er ikke adgang for borgere som deltager i frivillige aktiviteter.

Cafeer på plejecentre er lukkede for besøg af borgere, som ikke bor på centret. Der kan hentes forudbestilt mad ved ét bestemt udleveringssted.

Besøgsrestriktionerne omfatter ikke medarbejdere, pedeller og fagpersonale udefra – som for eksempel læge, fodterapeut, ergo- og fysioterapeut.

De nye retningslinjer kan findes i deres fulde længde her