Find din julepynt i naturen

I naturen kan du netop nu finde masser af smukke og brugbare materialer til adventskrans og juledekorationer og diverse pynt til ude og inde.

Skoven bugner af farverige bær, kogler og blødt mos i alle afskygninger, som man frit kan tage med hjem. I statsskovene kan man frit samle bær og kogler og krogede grene, og hvad man ellers kan bruge til at skabe hygge i hjemmet. Kvit og frit og med frisk luft og motion som bonus.
 

Tag naturen med ind

Vores julepynt er i forvejen inspireret og efterlignet hvis ikke håndplukket fra naturens verden. Fortidens glimmer og glitter og spraglede julekugler bliver i stadig højere grad udskiftet med naturens egne materialer. Mos og lav, gran og kogler, små grene med bær, kastanjer, flotte barkstykker og krogede grene. Især de farverige vinterbær og hyben bliver rigtigt flotte, hvis de tørres i ovnen. Og så holder de også hele julemåneden.
 

Naturlige perler

Stedsegrønne kristtjørn, buksbom eller ene, agern, kastanjer og mos fra plænen eller skovbunden kan sagtens erstatte de obligatoriske grangrene i juledekorationen, mens tjørnebær, enebær, friske små æbler eller tørrede valmuer agerer ”glimtende perler fra hobbyforretningen”.

Og julens pynt behøver ikke kun at være for øjet. Når haven eller skoven har leveret sit grønne og røde juleindhold til dekorationen, så tilsæt et par skiver appelsin, æble og en stang kanel eller to. Så får dine dekorationer også den helt rigtige juleduft.   


Bæreposereglen

Skoven er et skatkammer, når det kommer til julepynt. Men skal alle kunne nyde godt af det, er der et par regler, der skal overholdes, når man tager kurv, pose og saks med i skoven.

Man må som hovedregel indsamle overalt i en offentlig skov. I private skove må man kun tage det med hjem, man kan nå fra vej eller sti.

Man må indsamle naturens goder til eget forbrug. Akkurat så meget som der kan være i en bærepose. En bærepose af hver; kogler, mos og lav.

Grene, kviste og løv, der ligger i skovbunden, må man samle i begrænset omfang. I offentlig skov må man desuden klippe en gren eller kvist af et løvtræ, der er mere end 10 meter højt. Grene fra væltede løv- og nåletræer må også gerne tages med hjem og bruges som pynt. Blomster og vinterstandere må plukkes frit, mens bøgetræets frugtkapsler og egetræets agern kun må samles, når de ligger på jorden. Det samme gør sig gældende for kogler.