Tag på svampejagt og nyd efteråret i skoven

Efteråret er tid for dvale, død og nedbrydning. Overalt i skov og krat kan du i efterårsmånederne finde svampe i gang med at nedbryde og omdanne stubbe og dødt løv. Hvad enten du spiser svampe eller ej, så er en tur ud for at lede efter svampe en dejlig fritidsbeskæftigelse uanset vejr og vind. Pak kurven med en kniv og en svampebog og tag ud og oplev svampenes frugtlegemer i alle deres fantastiske former og farver.

Du kan være heldige at finde gode spisesvampe i mængder. Hold dig til svampe, som er lette at kende og ikke kan forveksles med giftige eller bare dårligt smagende svampe. Lær dig at genkende de gode spisesvampe og de meget giftige, som du skal undgå. Så er du godt på vej.

Hvor og hvornår svampene dukker op, hvilke og i hvor store mængder? Det er der kun en måde at finde ud af. Tag ud og kig efter igen og igen på flere forskellige lokaliteter. Sørg for at lave en rute, der går gennem forskellige typer af skov. Både løvskov, nåleskov og over åbent land. Så er der de bedste chance for, at du møder flest mulige arter. Glem ikke at nyde de naturoplevelser som følger med under svampejagten.

Når du færdes i derude, så lad være med at ødelægge de svampe, du ikke ønsker at indsamle. Også de giftige og uspiselige svampe gør nytte i naturen.

Svampe overalt og året rundt

I offentlige skove, for eksempel en statsskov som Fussingø, kan du samle svampe overalt og på alle tider af døgnet. Her kan du forlade stier og veje og gå ind under træerne og samle alle de svampe og bær, du har lyst til. I private skove må du færdes fra kl. 6 morgen til solnedgang. Her må færdsel kun ske til fods ad stier og anlagte veje. Du må ikke komme tættere på bygninger end 150 meter, og du må ikke gå ind mellem træerne for at samle svampe.

Det er muligt at finde svampe året rundt, men der er absolut flest at om efteråret, særligt efter en lun og fugtig sensommer. De fleste svampearter vokser i skoven, men der kan også være svampe på markerne, især hvor der er heste på græs. Også om vinteren kan man være heldig at finde svampe. For eksempel almindelig østershat, der er en glimrende spisesvamp, som i milde vintre kan findes i rige mængder, typisk på bøgetræer.

Det er en god ide at plotte dine gode svampesteder ind på et kort. Finder du et særligt godt sted, hvor der er mange spiselige svampe, er stedet nemlig ofte godt år efter år.

Se som pdf (åbner nyt vindue)

Læs også "Nu falmer skoven"

"Midt i en svampetid" artikel

Naturen og mulighederne for gode naturoplevelser ligger derude og venter. Klik her og se andre muligheder for vandreture og naturoplevelser i Randers Kommune